Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pribudli dni s tropickými teplotami, zaznamenaná bola aj tropická noc

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Napríklad v Hurbanove zaznamenali od 27. júna do 5. júla celkovo päť tropických dní, rovnakú situáciu zaevidovali aj na letisku v Bratislave.

Bratislava 6. júla (TASR) – Na Slovensku pribudli dni, keď dosiahla teplota cez deň tropické hodnoty, teda viac ako 30 stupňov Celzia. Zaznamenaná bola aj tropická noc, kedy minimálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia. V rámci klimatologického zhodnotenia minulého týždňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Napríklad v Hurbanove zaznamenali od 27. júna do 5. júla celkovo päť tropických dní, rovnakú situáciu zaevidovali aj na letisku v Bratislave.

„V Nitre mali v rovnakom čase o jeden tropický deň menej a v Dudinciach bolo v tomto deväťdňovom období tropických dní až šesť," približuje SHMÚ. Pre porovnanie, na rozhraní júna a júla pribudli v Trebišove na východnom Slovensku len dva tropické dni.

Tropickú noc zaregistrovali meteorológovia na meteorologických staniciach v Bratislave na Kolibe, v Nitre a v Dudinciach.

Čo sa týka meteorologického sucha, extrémne vlhko je v Boľkovciach, Gánovciach, Podolínci, Košiciach, Michalovciach, Milhostove a Somotore. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Hurbanove, a to okolo mínus 60 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 50 milimetrov je aj v Rimavskej Sobote a na Telgárte.