Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Situácia s rozpočtom je zložitá

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martin Benko. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rokovania však pokračujú, prijímať závery je preto predčasné, povedal Benko.

Bratislava 21. októbra (TASR) – K žiadnemu definitívnemu verdiktu o zrušení výskumných úloh Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) neprišlo. Generálny riaditeľ inštitúcie Martin Benko to uviedol v súvislosti s medializovaným statusom klimatológa SHMÚ Jozefa Pecha, ktorý na sociálnej sieti oznámil, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR stoplo ústavu výskum v oblasti zmeny klímy.

"Je pravdou, že medzi Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a SHMÚ sa vedú rokovania o možnosti šetriť finančné prostriedky, ich súčasťou bol na stredajšom (20.10.) stretnutí na Sekcii zmeny klímy a ochrany ovzdušia MŽP i návrh finančne obmedziť dve výskumné úlohy SHMÚ, avšak konečné rozhodnutie ešte nepadlo,“ upozornil Benko. Zdôraznil, že Pechov status nie je oficiálnym stanoviskom inštitúcie.

Benko zároveň priznal, že situácia s budúcoročným rozpočtom nie je jednoduchá a v prípade navrhovaného krátenia finančných prostriedkov bude mať SHMÚ vážne problémy so zabezpečením svojich činností. "Rokovania však pokračujú, prijímať závery je preto predčasné,“ povedal.

Envirorezort označil Pechove vyjadrenia za nepravdivé a zavádzajúce, v reakcii zdôraznil, že žiadny výskum nestopol. "Naopak, výskum zmeny klímy považujeme za obzvlášť dôležitý v období čoraz rýchlejšieho globálneho otepľovania," uviedla hovorkyňa rezortu Ľuba Lesná. "MŽP pracuje na historicky prvom zákone o klíme, ktorý pomôže zbaviť Slovensko emisií, spôsobujúcich globálne otepľovanie a previesť ho obdobím zmeny klímy, ktorá už nastala," dodala.

Upozornila, že je na rozhodnutí SHMÚ, ako sa rozhodne využiť financie, ktoré bude mať pridelené na rok 2022. Pripomenula, že ministerstvo rieši v súčasnosti závažný problém, ktorý nastal v dôsledku pandémie a obmedzenia leteckej dopravy a znamenal výpadok dvoch miliónov eur za služby SHMÚ pre odberateľov z leteckej dopravy.