Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

August bol teplotne výrazne nadnormálny, tvrdia meteorológovia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas celého mesiaca bol na Slovensku veľký počet tropických dní.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Takmer počas celého augusta boli na našom území vysoké teploty. Absentovalo dlhšie trvajúce západné alebo severozápadné prúdenie, ktoré by na Slovensko prinieslo chladnejší vzduch z Atlantického oceánu. Výraznejšie sa ochladilo iba raz, 25. až 27. augusta po prechode zvlneného studeného frontu. Ochladenie však trvalo len veľmi krátko. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V nížinách Slovenska boli priemerné teploty väčšinou 22 až 24 stupňov Celzia a v dolinách a kotlinách s nadmorskou výškou okolo 700 m 17 až 18 stupňov Celzia. SHMÚ tvrdí, že tohtoročný august možno hodnotiť ako jeden z najhorúcejších augustov v histórii pozorovaní.

Počas celého mesiaca bol na Slovensku veľký počet tropických dní. Na juhu územia ich bolo väčšinou 19 až 22 a v polohách 300 až 400 m nad morom bolo zväčša okolo 15 dní s maximálnou teplotou aspoň 30 stupňov. "Úplne najvyššia teplota bola nameraná v Topoľčanoch, kde sme 9. augusta popoludní namerali 37,2 stupňa Celzia. Najnižšia teplota v polohách do 1000 m nad morom bola zaznamenaná v obci Mlynky v Slovenskom raji 28. augusta. Vtedy tu ráno bolo 3,1 stupňa Celzia," spresnili meteorológovia.



Za posledných 31 letných dní spadlo na území Slovenska zväčša 50 až 120 mm zrážok. Na väčšine územia bol mesiac podľa SHMÚ zrážkovo normálny alebo podnormálny. Na väčšej ploche spadlo pomerne málo zrážok, najmä na juhozápade územia. V tejto oblasti napršalo výrazne viac napríklad na letisku v Nitre. Lokálne málo zrážok spadlo aj v niektorých bodoch na strednom a východnom Slovensku, napríklad v Prievidzi a Michalovciach.

Rozdiely v celkovom úhrne zrážok za celý mesiac boli v niektorých oblastiach pre búrky veľké aj na malej vzdialenosti.

Mimoriadne málo zrážok namerali stanice SHMÚ vo Veľkých Trakanoch v okrese Trebišov (za celý mesiac len 15 mm). Naopak, veľmi veľa napršalo v Oravskom Veselom (170 mm).