Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dopravu na celom území Slovenska komplikujú snehové jazyky a záveje

Na archívnej snímke snehové jazyky a záveje na ceste. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na riziko povodní upozorňuje SHMÚ pre oblasť dolnej časti povodia Bodrogu, a to v okrese Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Bratislava 12. februára (TASR) - Polícia v Košickom kraji upozorňuje na možnosť vytvárania snehových jazykov na cestách. Uzavretá je cesta medzi Družstevnou pri Hornáde a Budimírom. Obmedzenie je na ceste medzi časťou Ploské-Ortáše a Vtáčkovcami, prejazdný iba jeden jazdný pruh.

"V úseku cesty tretej triedy medzi obcami Richnava a Hrišovce hasiči odstraňujú popadané stromy, dopravu reguluje policajná hliadka. V okrese Trebišov medzi obcami Novosad - Hraň a Sírnik – Hraň sú cesty ťažko prejazdné. V okrese fúka silný vietor," uviedla v piatok ráno krajská polícia na sociálnej sieti.

Horské priechody Slanec, Dargov, Hrádok a Roštársky kopec sú zjazdné. Dobšinský kopec je zjazdný, posypaný s obmedzením pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony, ktoré platí do odvolania.



Na celom území Slovenska očakávajú meteorológovia v piatok snehové jazyky a záveje. Platí preto výstraha prvého stupňa. Pre východ, stred a časť západného Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tiež výstrahu pred nízkymi teplotami. Na severe Slovenska, na horách, zafúka v piatok silný vietor. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.



Teploty môžu podľa SHMÚ miestami dosiahnuť mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Ešte chladnejšie má byť v okresoch Brezno, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Rožňava, Revúca, Gelnica a Spišská Nová Ves, kde v sobotu ráno (13. 2.) od 2.00 do 8.00 h platí výstraha druhého stupňa.

Na riziko povodní upozorňuje SHMÚ pre oblasť dolnej časti povodia Bodrogu, a to v okrese Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Bez elektriny je stále okolo 2000 odberateľov v okresoch R.Sobota a Lučenec



Zhruba 2000 odberateľov v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec je po štvrtkovom (11. 2.) intenzívnom snežení a silnom vetre stále bez dodávky elektrickej energie. Informoval o tom hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš.

„Intenzívne pracujeme na odstraňovaní porúch. V najbližších hodinách by mali počty odberných miest bez elektriny výraznejšie klesať,“ avizoval Gejdoš s tým, že vo viacerých prípadoch sa energetici musia popasovať s popadanými stromami, ktoré trhali vodiče a poškodzovali stĺpy.

Podľa údajov SSD sú najviac zasiahnutými oblasťami v regióne Lučenca dediny Ábelová-Madačka, Ábelová-Nedelište, Pinciná, Prša, Boľkovce, Holiša, Nitra nad Ipľom, Lipovany, Mučín, Rapovce a v regióne Rimavskej Soboty zase obce Tisovec-Rimavská Píla, Hnúšťa-Hačava, Lukovištia, Kraskovo, Rimavské Brezovo, Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany, Kyjatice, Hrušovo, Babinec, Lipovec, Ratkovská Suchá, Ratkovské Bystré, Rybník, Brusník, Klenovec, Konrádovce a Lehota nad Rimavicou.

V Košickom kraji stále platí I. situačný stupeň na cestách štyroch okresov


Na snímke uzavretá cesta medzi Budimírom a Družstevnou pri Hornáde 12. februára 2021 kvôli snehovým závejom.
Foto: TASR - František Iván


V súvislosti s nepriaznivým počasím platí v Košickom kraji naďalej prvý situačný stupeň na cestách v okresoch Košice-okolie, Spišská Nová Ves, Trebišov a Michalovce. "Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) má v teréne všetky svoje mechanizmy prakticky od nedeľnej (7. 2.) noci," informovala v piatok dopoludnia hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Aktuálne je podľa nej neprejazdná cesta medzi Budimírom a Družstevnou pri Hornáde, kde sa vytvorili snehové záveje. Správa ciest KSK ich bude odstraňovať pomocou snehovej frézy. Rovnako snehové záveje zablokovali cestu v úseku Ploské-Ortáše - Vtáčkovce a Slanec - Slančík. Pre popadané stromy vodiči neprejdú ani úsekom Kašov - Cejkov v okrese Trebišov.

Naďalej platí obmedzenie pre vozidlá do 3,5 tony na trase Dobšiná - Dobšinská ľadová jaskyňa, Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie a Dobšiná - Ostrá skala.

"Silný nárazový vietor spôsoboval v noci problémy na trase Spišské Tomášovce - Hrabušice, úsek je v tejto chvíli už sprejazdnený. Väčšina vozoviek v okrese Spišská Nová Ves je aj dnes zľadovatená, preto je potrebné udržiavať medzi vozidlami väčšie rozstupy. Zlepšenie situácie na cestách nastalo v okrese Michalovce, kde sú už dnes všetky cesty prejazdné, no zasnežené a miestami zľadovatené," konštatovala hovorkyňa. Na otvorených úsekoch ciest medzi obcami Pozdišovce, Trhovište, Horovce fúka silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje snehové jazyky.

Za uplynulých 24 hodín krajskí cestári spotrebovali viac ako 1100 ton posypového materiálu a v celom kraji prepluhovali spolu takmer 12.000 kilometrov ciest.

Polícia upozorňuje, že pri jazde autom nestačí mať rozsvietené iba denné svietenie, potrebné je mať zapnuté aj stretávacie svetlá. Autá s nedostatočným svietením nie je dobre vidieť. "V prípade, že si to situácia na ceste vyžaduje alebo sú zhoršené podmienky viditeľnosti, zapnite si na svojich vozidlách aj hmlové svetlá," pripomína košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.