Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Dolných Plachtinciach bolo horúco, namerali tam 40 stupňov Celzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SHMÚ priblížil, že ide o tretí deň v histórii meraní s takou vysokou teplotou na Slovensku. Predtým 40 stupňov Celzia namerali 20. júla 2007 a 8. augusta 2013.

Bratislava 21. júla (TASR) - V obci Dolné Plachtince v okrese Veľký Krtíš vo štvrtok poobede namerali 40 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Teplota vzduchu na úrovni 40 stupňov Celzia alebo tesne pod touto hodnotou sa tam udržiava už takmer jednu hodinu," skonštatovali meteorológovia. Teplotu 39 stupňov Celzia a viac namerali aj na staniciach Vígľaš-Pstruša (39,2 stupňa), Slovenská Ľupča (39,3 stupňa) a Žiar nad Hronom (39 stupňov Celzia).

SHMÚ priblížil, že ide o tretí deň v histórii meraní s takou vysokou teplotou na Slovensku. Predtým 40 stupňov Celzia namerali 20. júla 2007 a 8. augusta 2013.

SHMÚ vydal na štvrtok výstrahy pred teplom. Platia do 18.00 h.

Mimoriadne až extrémne teplo je vo štvrtok predovšetkým v južnej polovici západného a stredného Slovenska. Teplotu 38 až 39 stupňov Celzia nameral SHMÚ aj na niekoľkých ďalších staniciach. "Zaznamenávame množstvo rekordov, nakoľko budú významné, závisí od konkrétnych hodnôt maximálnej teploty vzduchu," podotkli.

SHMÚ vydal na štvrtok výstrahu tretieho stupňa pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj. Pre východné Slovensko a niektoré okresy západného a stredného Slovenska platí výstraha druhého stupňa. V severnejších okresoch je vydaná výstraha prvého stupňa.