Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SHMÚ: V sobotu bolo najteplejšie na Liptove, môže za to fohnový vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Okrem fohnu sa v sobotu prejavila aj inverzia, vplyvom ktorej bolo na horách väčšinou teplejšie ako v nižších polohách pod nízkou oblačnosťou.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Počas soboty bolo najteplejšie na Liptove, môže za to fohnový vietor. Uviedli to meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Vplyvom silnejšieho južného prúdenia v sobotu dochádzalo k prepadávaniu vzduchu v závetrí pohorí, najvýraznejšie Nízkych Tatier. Tým dochádzalo aj k vysušovaniu a otepľovaniu vzduchu a na záveternej strane pohoria tak bolo teplejšie ako na návetrí. Naopak na návetrí sa vytvárala aj typická náveterná oblačnosť. Tento jav poznáme pod pojmom fohnový efekt, respektíve fohnový vietor," uviedli meteorológovia.

Situáciu dokumentuje porovnanie teploty vzduchu medzi stanicami Pohorelá a Liptovský Hrádok, prípadne Banská Bystrica a Ružomberok s rozdielom teploty 2-5 stupňov Celzia. Vplyvom fohnu bolo v rámci územia Slovenska najteplejšie na Liptove, na stanici Liptovský Hrádok teplota vystúpila až na 14,7 stupňa Celzia.

Okrem fohnu sa v sobotu prejavila aj inverzia, vplyvom ktorej bolo na horách väčšinou teplejšie ako v nižších polohách pod nízkou oblačnosťou. "Najchladnejšie bolo na západe, kde bola inverzia najsilnejšia a z hrubej vrstvy nízkej oblačnosti aj mrholilo, prípadne slabo pršalo a teplota bola len okolo 4-5 stupňov Celzia. Nízka oblačnosť sa postupne rozšírila nad väčšinu nášho územia," dodali meteorológovia.