Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

DÁVAJTE SI POZOR: Teploty dnes môžu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z vysokých teplôt skolabovalo už 73 ľudí.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Časť územia Slovenska počas prvého augustového dňa zasiahnu vysoké teploty, ktoré môžu v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom kraji a v okresoch Veľký Krtíš a Krupina vystúpiť na 35 stupňov Celzia. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," varujú meteorológovia, ktorí pre uvedené lokality vydali výstrahu druhého stupňa s platnosťou od 14.00 do 18.00 h.

Pre Trenčiansky kraj a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa s platnosťou do 18.00 h, pričom meteorológovia tam očakávajú maximálne teploty 33 až 34 stupňov Celzia.

Počas týždňa ošetrili pre horúčavy v UNB asi 80 ľudí

Na centrálnych oddeleniach Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) lekári pre horúčavy ošetrili od začiatku tohto týždňa približne 80 pacientov. Pacienti boli najmä dehydrovaní a prehriati, uviedla pre TASR hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Stravu treba zvoliť ľahšiu, oblečenie vzdušné. Pri dlhšom pohybe vonku je vhodné mať pokrývku hlavy. Nie je vhodné zdržiavať sa na priamom slnku. Vetrať je dobré najmä ráno a večer a celý deň podľa možností tieniť," povedala primárka centrálneho príjmu Nemocnice Ružinov UNB Renáta Vandriaková.

Odborníci pripomínajú, že klimatizácia by mala byť v miestnosti nastavená tak, aby teplotný rozdiel oproti vonkajšiemu prostrediu bol maximálne päť až sedem stupňov Celzia.

Podľa lekárov majú problémy v posledných dňoch aj pacienti, ktorí trpia na chronické ochorenia srdcovo-cievneho systému a dýchacieho ústrojenstva, napríklad pacienti trpiaci astmou.



SHMÚ: Okresy Ilava, Púchov a Považská Bystrica môžu potrápiť búrky

Okresy Ilava, Púchov a Považská Bystrica môžu v priebehu stredy potrápiť búrky. Výstrahu prvého stupňa pre tieto okresy vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 60 - 80 km/h.

Časť územia Slovenska počas prvého augustového dňa zasiahnu vysoké teploty, ktoré môžu v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom kraji a v okresoch Veľký Krtíš a Krupina vystúpiť na 35 stupňov Celzia.

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami i búrkami.
Foto: SHMÚ


"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," varujú meteorológovia, ktorí pre uvedené lokality vydali výstrahu druhého stupňa s platnosťou od 14.00 do 18.00 h.

Pre Trenčiansky kraj a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa s platnosťou do 18.00 h, pričom meteorológovia tam očakávajú maximálne teploty 33 až 34 stupňov Celzia.

Vysoké teploty na Slovensku dávajú zabrať aj kurčatám vo veľkochovoch

Súčasné tropické dni na Slovensku dávajú zabrať nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Platí to podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) aj o kurčatách vo veľkochovoch.

"Hydinári vyvíjajú maximálne úsilie pre to, aby aj v týchto extrémnych teplotách zabezpečili pre kurčatá optimálne podmienky, nehľadiac na zvýšené náklady z toho vyplývajúce," opísal tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

Vo všetkých veľkochovoch sú podľa jeho slov posilnené tímy ošetrovateľov kurčiat po celých 24 hodín, výrazne vyššia je aj spotreba elektrickej energie pre chod klimatizácie a zvlhčovačov ovzdušia v halách. "Aj vďaka tomu nehlásia z jednotlivých veľkochovov výraznejšie zvýšenie úhynov zvierat v porovnaní s iným ročným obdobím," dodal Urban.

Pri kurčatách vo veľkochovoch je pritom podľa hydinárov potrebné zohľadňovať viac faktorov. Pretože iná teplota je potrebná v halách pri jednodňových kurčatách, kde je to nad 30 stupňov Celzia, inú treba pri týždňových a, napokon, kurčatá pred vyskladnením sa najlepšie cítia pri teplote 21 - 22 stupňov Celzia.

"Vďaka investíciám do moderných hál dokážu slovenskí hydinári reagovať na tieto požiadavky. Nie je to len klimatizácia, ale aj plnoautomatické rozprašovanie vodnej pary, ktoré zabezpečí požadovanú diferencovanú teplotu v halách," dodal Urban. V tomto prípade však upozorňuje na sledovanie optimálnej dávky, pretože kurčatá sú citlivé nielen na teplo, ale aj na vlhkosť prostredia a pri prekročení požadovanej koncentrácie by na to doplatili.

"Okrem toho, zvýšenú pozornosť venujú farmári v týchto horúcich dňoch aj kŕmeniu a napájaniu hydiny, pretože cez deň je slabší záujem o potravu a denné prírastky na váhe sú preto nižšie," vysvetlil tlačový tajomník ÚHS.

Na snímke sa pes ochladzuje v rieke Váh počas horúčav, ktoré v týchto ktoré v týchto dňoch zasiahli Slovensko. Piešťany, 31. júla 2018.
Foto: TASR - Martin Palkovič

Orangutany a medvede z bojnickej zoo dostávajú počas horúčav špeciálnu zmrzlinu

Špeciálnou zmrzlinou, celodenným prístupom k vode a ďalšími opatreniami sa snaží Národná zoologická záhrada v Bojniciach zmierniť vplyvy horúčav na zvieratá. Na ich zdravie vo zvýšenej miere dbajú v tomto období i ošetrovatelia, uviedla v stredu pre TASR hovorkyňa zoo Simona Kubičková.

"Zvieratá majú nielen počas horúcich dní, ale stále celodenný prístup k vode. Avšak počas vysokých teplôt ošetrovatelia dôkladnejšie dohliadajú na ich pitný režim. Napríklad pri mláďatách, ale aj dospelých si viac všímajú, či počas dňa pijú dostatočne. Orangutany dostávajú navyše džús a vlažný čaj," uviedla Kubičková.

Rovnako všetky zvieratá majú podľa nej prístup k chládku a tieňu, kde sa môžu pred vysokými teplotami ukryť, pretože aj ony sa môžu prehriať a dostať úpal. "Niektoré druhy sa môžu ísť aj schladiť do vody, ide o medvede, slony či vtáky pri rybníkoch. Rovnako niektoré zvieratá sprchujeme, ide o slony, levy, medvede, orangutany a privykáme na to aj papagáje. Slonice sa tiež zvyknú obhadzovať mokrým pieskom, ktorý si naberajú do chobotov a hádžu ho na seba, čo im tiež pomáha pri schladzovaní," doplnila.

Každý ošetrovateľ dáva pozor na zvieratá, ktoré má zverené na svojom úseku. V týchto teplách tak v zoo vo vyššej miere kontrolujú všetky zvieratá, nielen tie, ktoré preferujú chladnejšie podnebie, ako sú takiny či jelene bieloúste. "Horúčava však neprospieva žiadnemu zvieraťu a všetky vyhľadávajú tieň, preto aj návštevníkom odporúčame návštevu v ranných hodinách, kedy ešte nie je veľmi teplo a je väčšia šanca, že ich uvidia viac," ozrejmila Kubičková.

Jedálniček zvierat počas horúcich dní špeciálne v zoo podľa nej neupravujú, ak to nevyžaduje zdravotný stav a nariadenie veterinára, nakoľko takéto zmeny nie sú pre ne prospešné. "Ale napríklad pripravujeme špeciálnu zmrzlinu, je to ovocie zaliate džúsom a zmrazené. Túto pochúťku si užívajú orangutany alebo medvede. Slonice Maja a Gula zase dostávajú chladené vodové melóny," dodala.

Hasiči vyhlásili čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v Bratislave

Nebezpečenstvo vzniku požiarov v prírode sa v Bratislave pre pretrvávajúce vysoké teploty zvýšilo. Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy preto od stredy až do odvolania vyhlásil čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme (50 metrov od hranice lesného pozemku) na území hlavného mesta. Informujú o tom hasiči na webovej stránke hasicisr.sk, ale prostredníctvom svojej internetovej stránky aj bratislavské mestské lesy či niektoré mestské časti.

V danom období sa napríklad zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež je zakázané vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, a v ich ochrannom pásme. Zákaz sa tiež týka zakladania ohňa, opekania či grilovania aj na vyhradených ohniskách v lesoch.

V prípade porušenia zákazu môže byť právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe uložená pokuta do 16.596 eur, fyzickej osobe do 331 eur. Pokuty vymedzuje zákon o ochrane pred požiarmi.

Pre okres Malacky platí čas zvýšeného nebezpečenstva od 30. apríla, pre okresy Pezinok a Senec od 15. júna.

Muž s deťmi sa plavia na kanoe po rieke Dunaj 1. augusta 2018 v nemeckom Riedlingene.
Foto: TASR/AP

Mestá na Zemplíne majú v prípade horúčav pripravené viaceré opatrenia

Mestá na Zemplíne majú v prípade horúčav pripravené viaceré opatrenia na ich zmiernenie. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu pre viaceré jeho okresy v tejto súvislosti aj výstrahu prvého stupňa. Pre vysoké teploty bolo v tamojších nemocniciach ošetrených niekoľko pacientov.

Pre obyvateľov i návštevníkov Michaloviec je pitný režim zabezpečený v centrálnej mestskej zóne pitnými fontánkami, ktoré sú súčasťou parčíkov pešej zóny. "Zároveň pracovníci technických služieb zabezpečujú ochladzovanie mesta kropiacim vozidlom, ktoré sa pohybuje hlavne v centrálnej mestskej zóne niekoľkokrát počas dňa," uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Mesto Trebišov vydalo počas horúčav nariadenie na ochladzovanie lokalít s najväčšou koncentráciou ľudí, ktoré sa začalo v pondelok (30.7.). "'Kropnica' sa počas pracovných dní otočí na cestách a chodníkoch dvakrát," informovala TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová s tým, že v prípade potreby budú technické služby opakovať tento cyklus aj cez víkend. "Od uvedeného opatrenia mesto upustí v deň, keď denná teplota vzduchu klesne pod 32 stupňov Celzia," doplnila. Podľa jej ďalších slov sú pitné fontánky umiestnené len v areáli mestského letného kúpaliska, v centre mesta k dispozícii nie sú.

V prípade horúčav ochladzujú cestné komunikácie v ranných hodinách a v čase obeda aj vo Vranove nad Topľou. "Obyvatelia a návštevníci mesta majú k dispozícii štyri pitné fontánky po oboch stranách námestia, ktoré sú napojené na verejný vodovod. Zároveň sa môžu osviežiť pri fontáne na námestí," informovala TASR hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková.

Pre vysoké teploty bolo na urgentnom príjme vranovskej a michalovskej nemocnice ošetrených od pondelka niekoľko pacientov. V prvej menovanej ich bolo spolu 22. "Traja z nich boli aj hospitalizovaní. Najčastejšie pacienti uvádzali zdravotné problémy ako slabosť, vracanie, teploty, bolesť hlavy, ale aj brucha a boli dehydrovaní. Vekové zloženie pacientov bolo rôznorodé od mladších až po seniorov," informovala TASR Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá obe nemocnice prevádzkuje. V Michalovciach ošetrili 12 pacientov, ktorých zdravotný stav súvisel aj s vysokými teplotami. "Išlo prevažne o deti a starších ľudí, väčšina bola dehydrovaná," doplnila s tým, že v Trebišove takéto prípady nezaznamenali.

Na snímke dvaja chlapci stoja na brehu vysychajúcej rieky Dunaj v horúcom dni v nemeckom Bogene 1. augusta 2018.
Foto: TASR/AP

OSZZS: Pre horúčavy v utorok skolabovalo 73 ľudí

Zdravotnícki záchranári pre kolapsový stav z vysokého tepla pomáhali počas utorka (31.7) 73 ľuďom. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Slovenskej republiky Alena Krčová.

Záchranári mali najviac výjazdov ku kolapsom z tepla v Žilinskom kraji (13). Najmenej zásahov mali v Nitrianskom kraji (5). "V Banskobystrickom kraji potrebovalo pomoc záchranárov 12 pacientov, v Prešovskom desať pacientov. V Bratislavskom, Trnavskom, a Košickom kraji malo problémy z tepla zhodne po deväť pacientov a v Trenčianskom kraji presne šesť," spresnila Krčová.

Odborníci zdôrazňujú, že počas horúcich dní by sa ľudský organizmus nemal medzi 11. až 15. hodinou zbytočne vystavovať slnečným lúčom. Zabúdať netreba ani na pitný režim. Pri pobyte na slnku je dôležitá pokrývka hlavy.

K najohrozenejším skupinám, ktoré môžu potrápiť horúčavy, patria deti, ktorých organizmus sa prehrieva niekoľkonásobne rýchlejšie ako v prípade dospelého. "Dôležitá je prevencia. Náchylnejší na zdravotné ťažkosti spôsobené vysokými teplotami sú aj seniori, ktorí zabúdajú piť a dochádza u nich k dehydratácii, ako aj pacienti s chronickými ochoreniami," dodala hovorkyňa záchranárov.