Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred silným vetrom na horách

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné TASR/AP

Výstraha prvého stupňa platí na horách od soboty 17.00 h. Týka sa okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad a takmer celého Žilinského kraja.

Bratislava 22. februára (TASR) - Meteorológovia upozorňujú cez víkend na silný vietor na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa, platnú od sobotného popoludnia. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa platí na horách od soboty 17.00 h. Týka sa okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad a takmer celého Žilinského kraja. Odborníci očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 30 až 37 metrov za sekundu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňujú.

Veterné počasie v horských oblastiach predpokladá SHMÚ aj v nedeľu a začiatkom týždňa. Na horách bude platiť výstraha druhého stupňa. V závere víkendu hrozí silný vietor na celom území Slovenska.