Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred silným vetrom, snežením i tvorbou snehových závejov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na západnom Slovensku, ktorý môže v najbližších hodinách a dňoch dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom, snežením i tvorbou snehových závejov a jazykov. Vydal preto do stredy (14. 4.) výstrahy prvého stupňa.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na západnom Slovensku, ktorý môže v najbližších hodinách a dňoch dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. V Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji očakávajú silný vietor na horách, nad asi 1500 metrov nad morom. Vietor tu môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

V Žilinskom, Prešovskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji platí výstraha pred snežením. Napadnúť tu môže miestami od desať do 30 centimetrov snehu. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje.