Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred smogom, hmlou i rizikom povodne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov.

Bratislava 26. februára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred hmlou, rizikom povodne z topenia snehu i smogom vo viacerých lokalitách Slovenska.

Výstraha prvého stupňa pred výskytom hmly platí vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Nitrianskeho kraja. Meteorológovia očakávajú výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov a varujú, že znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu. V okresoch Košice okolie, Trebišov a Michalovce platí výstraha prvého stupňa pred rizikom povodní z topenia snehu.

SHMÚ zároveň vydal pre Banskú Bystricu, Jelšavu, Prešov, Trenčín, Veľkú Idu a okresy Pezinok a Trebišov upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Zároveň informuje, že v Košiciach a Ružomberku došlo k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu.

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline. K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.