Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje: V Námestove, Kežmarku a Starej Ľubovni hrozia povodne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Námestove platí výstraha tretieho stupňa pred povodňou.

Bratislava 29. júna (TASR) - V okrese Námestovo hrozí pre očakávanú búrku povodeň, v tejto súvislosti platí výstraha druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," dodal ústav.

Meteorológovia vydali tiež výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre okresy Stará Ľubovňa a Kežmarok. Výstraha prvého stupňa pred búrkami naďalej platí vo viacerých okresoch v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

SHMÚ: V Námestove platí výstraha tretieho stupňa pred povodňou


V okrese Námestovo platí výstraha tretieho stupňa pred povodňou, pôvodne pre okres vydali výstrahu druhého stupňa. Povodeň hrozí v dôsledku búrok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

"Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmil.

Prvý stupeň výstrahy pred povodňami naďalej platí pre okresy Stará Ľubovňa a Kežmarok. Meteorológovia ju vydali tiež pre okres Dolný Kubín.

Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Prešovského, Košického a Žilinského kraja platí do 20.00 h aj výstraha prvého stupňa pred búrkou. V Námestove, kde je vysoká pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom, krúpami a nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu, platí výstraha druhého stupňa.