Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje v nedeľu pred silným vetrom na horách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Očakáva sa výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 90 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 135 - 150 kilometrov za hodinu.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Meteorológovia varujú v nedeľu (15. 12.) pred vetrom na horách. V tejto súvislosti vydali výstrahu druhého stupňa pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš a Brezno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webovej stránke. Výstraha druhého stupňa platí od 9.00 h do 16.00 h.

Silný vietor na horách sa môže vyskytnúť aj v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica. SHMÚ preto vydalo pre tieto okresy výstrahu prvého stupňa, ktorá platí celý deň.

Očakáva sa výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 90 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 135 - 150 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádzajú meteorológovia.