Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Šiesty Zlatý slávik po sebe. Desmodu sa v roku 2011 darilo

Na archívnej snímke skupina Desmod na slávnostnom vyhlasovaní najpopulárnejších osobností slovenskej populárnej hudby, 26. februára 2012. Foto: TASR

Na zlatej pozícii v kategórii speváčky bolo nové meno, vyhrala Tina, keď získala 12.040 hlasov

Bratislava 4. apríla (TASR) - Slovenská televízia a Slovenský rozhlas sa 1. januára 2011 zlúčili do novej verejnoprávnej inštitúcie Rozhlas a televízia Slovenska. Západné a južné Slovensko zaregistrovali 29. januára stredne silné zemetrasenie, ktoré malo epicentrum pri maďarskom meste Tatabánya. Spevácku súťaž Česko Slovenská SuperStar vyhral v júni 2011 Lukáš Adamec, druhá bola Gabriela Gunčíková.

Skupine Desmod sa na zlatej pozícii zapáčilo, aj v štrnástom ročníku vyhrala s počtom hlasov 16.299, bol to ich šiesty zlatý slávik po sebe. Zároveň jej patrilo ocenenie absolútny slávik. Druhá skončila skupina IMT Smile (10.357), tretia skupina Elán (9054), tie si oproti predošlému roku vymenili miesta. Štvrtú pozíciu obsadili Horkýže Slíže (6255), piatu No Name (5019). Na šiestom mieste bol Gladiator, na siedmom Ine Kafe, na ôsmom Komajota, na deviatom Polemic a desiatom Kontrafakt.

Na zlatej pozícii v kategórii speváčky je nové meno, vyhrala Tina, keď získala 12.040 hlasov. Druhá bola Zuzana Smatanová s počtom 11.032 hlasov, tretia pozícia patrila Kataríne Knechtovej (9517), štvrtá Jane Kirschner (8308), piata Dare Rolins (7078). Šiesta skončila Kristína, siedma Mária Čírová, ôsma Nela Pocisková, deviata Marika Gombitová a desiata Zdenka Predná.

V kategórii speváci bola prvá trojica rovnaká ako pred rokom, vyhral Richard Müller s počtom 10.553 hlasov, druhý bol Peter Cmorik (9690), tretí Miro Žbirka (9455), štvrtý Rytmus (7189), piaty Marián Čekovský (3886). Na šiestej pozícii skončil Pavol Habera, na siedmej Lukáš Adamec, ôsmy bol Tomi Popovič, deviaty Robo Opatovský, desiaty Miro Jaroš. Skokanom roka bol Lukáš Adamec, objavom roka Majk Spirit, Rádioslávikom skupina IMT Smile.

Na domácej hudobnej scéne pribudlo v roku 2011 viacero výborných albumov, v máji vydal Miro Žbirka Symphonic album, rovnako v máji prišiel Peter Nagy s kompiláciou More piesní / Hity a srdcovky, v septembri vydala skupina Desmod ôsmy album Iný rozmer, v októbri Zuzana Smatanová piaty album Dvere, rovnako v októbri vydala skupina No Name deviatu platňu Nový album, Richard Müller v novembri dvanásty album Ešte, rovnako v novembri vydali Milan Lasica s orchestrom Bratislava Hot Serenaders platňu Keď zastal čas. Pavol Hammel predstavil album Nočná galéria, skupina Ine kafe vydala šiesty album Právo na šťastie.