Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

#Sieť odovzdala do parlamentu petíciu za hmotnú zodpovednosť politikov

Na snímke uprostred predseda strany #Sieť Radoslav Procházka počas brífingu k odovzdaniu podpisov pod petíciu za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru. Bratislava, 14. decembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Škatule s petičnými hárkami priniesla do Národnej rady väčšina zo 150 kandidátov strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Petícia mimoparlamentnej strany #Sieť požadujúca zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a zákaz schránkových firiem je v Národnej rade (NR) SR. Predstavitelia strany ju tam doručili dnes.

Škatule s petičnými hárkami priniesla do NR SR väčšina zo 150 kandidátov strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Predseda #Siete Radoslav Procházka oznámil, že sa im podarilo vyzbierať necelých 117.000 podpisov.

Z nich po kontrole formálnych náležitostí vyradili zhruba 10.000, zvyšné podpisy dnes odovzdali do podateľne parlamentu. "Myslíme si, že sú predpoklady, aby to bolo predmetom rokovania Národnej rady SR na januárovej schôdzi," uviedol Procházka.

Očakáva, že parlamentné strany zaujmú k požiadavkám petície "politický a vecný postoj". "Budeme chcieť počuť, či ľudia, ktorí 25 rokov toto dodať nevedeli, na to povedia nejaký protiargument," vysvetlil.

Procházka pripustil i to, že dosluhujúci parlament v súčasnom zložení petíciu už neprerokuje. "V takom prípade zistíme, koľko ďalších ľudí k tým 107.000 sa pridalo k nášmu úsiliu v parlamentných voľbách," poznamenal.

"Považujeme zásadu osobnej zodpovednosti vo verejnom priestore za dôležitý predpoklad reálnej nápravy na Slovensku. Nie je to cieľ sám o sebe, nie je to niečo, čím by naše úsilie malo skončiť,"
vyhlásil líder #Siete. Strana sa podľa neho snaží predovšetkým o to, aby priniesla plán fungujúceho štátu, dopriala ľuďom generačnú obnovu verejnej služby a presadila vo verejnom priestore zásadu osobnej zodpovednosti.

Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka prichádza s členmi strany na brífing k odovzdaniu podpisov pod petíciu za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru. Bratislava, 14. decembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok
Zákon o schránkových firmách, ktorý presadila vládna strana Smer-SD, podľa Procházku v praxi nefunguje. "My potrebujeme účinný zákon, ktorý vylučuje biele kone z verejného priestoru, nie jeho simuláciu, čiže to, čo máme dnes," uviedol na margo v súčasnosti platnej úpravy.

Za podstatu zavedenia hmotnej zodpovednosti politikov označil rovnosť pred zákonom. "Zároveň reálny dosah na peňaženky ľudí, ktorí rozhodujú o spoločných zdrojoch celého štátu," doložil. V prípade kauzy nákupu piešťanského CT by tak podľa Procházku napríklad museli zaplatiť predraženie nákupu v plnej výške všetci, ktorí sa na rozhodnutí o jeho nákupe podieľali.

#Sieť pôvodne ohlásila, že petíciu odovzdá všetkých 150 jej kandidátov pre parlamentné voľby. Nakoniec ich prišlo podľa hovorkyne strany Karolíny Duckej zhruba 130. Procházka zdôvodnil, že všetci pomáhali zbierať podpisy. "Sú s tým plánom stotožnení, tak ho prišli podporiť aj osobnou účasťou," uviedol na margo bohatej účasti.

"Pracovníci podateľne Národnej rady SR prevzali petíciu, po preverení, či spĺňa zákonom stanovené podmienky, ju následne predseda parlamentu Peter Pellegrini predloží príslušnému gestorskému výboru Národnej rady," informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Monika Hucáková.

Výbor by sa mal zísť a prerokovať petíciu do 30 dní. Samotný parlament podľa Hucákovej lehotu na prerokovanie petície v zmysle rokovacieho poriadku nemá.

"Je predčasné odpovedať na takéto otázky,"
uviedla k tomu, či sa môže stať, že petícia ostane neprerokovaná. "Treba počkať na vyhodnotenie, či petícia spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a následne na odporúčanie gestorského výboru," doplnila.

Petíciu s dvoma bodmi spustila #Sieť 1. júla tohto roku. Snaží sa presadiť, aby osoby, ktoré vykonávajú funkciu vo verejnej správe niesli osobnú hmotnú zodpovednosť za nimi spôsobenú škodu, ktorá vznikla občanom Slovenskej republiky. Po druhé, aby boli schránkové firmy vylúčené z obchodovania so štátom a z účasti na štátnych zákazkách.

Cieľom petície je získať verejnú podporu pre dva hlavné piliere volebného programu mimoparlamentnej strany. Jej predstavitelia opakovane uviedli, že prijatie oboch opatrení je podmienkou #Siete na začatie akýchkoľvek povolebných rokovaní o zostavovaní vlády.