Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Signatári vyhlásenia o solidarite odmietajú zvyšovanie tlaku na Poľsko

Na archívnej snímke vlajky Slovenska a Poľska. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Ursula von der Leyenová koncom októbra uviedla, že Poľsko nedostane peniaze z európskeho fondu obnovy určeného na zotavenie sa z pandémie nového koronavírusu, ak nezruší sporné justičné reformy.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Zvyšovanie nátlaku na Poľsko a vyhrážanie sa sankciami problém nevyrieši. Myslia si to signatári vyhlásenia o solidarite s Poľskom, ktorí vyzývajú orgány EÚ na zmenu prístupu a kroky, ktoré konflikt vyriešia, nie eskalujú. Okrem iných ho podpísali bývalí funkcionári KDH Vladimír Palko, František Mikloško, Ján Čarnogurský či šéfredaktor denníka Štandard Jaroslav Daniška, alebo herečka Božidara Turzonovová.

Poznamenali, že postkomunistické súdnictvo predstavuje problém všade v krajinách po páde komunizmu, preto nevidia dôvod ihneď vydávať snahu vlád riešiť tento problém za krok proti nezávislosti súdov. Tvrdia, že oblasť súdnictva spadá do kompetencie poľských vlád.

Kritizujú nátlak a metódu, ktorú orgány EÚ zvolili v riešení konfliktu, hovoria o finančnom vydieraní. Poľsko podľa nich dlhodobo čelí nevraživej mediálnej kampani, ktorá vytvára falošný obraz krajiny, v ktorej je demokracia ohrozená autoritárskym režimom. Príčinu mediálneho a politického nátlaku vidia v tom, že Poľsko obhajuje právo svojich občanov žiť vo svojej krajine a v Európe podľa svojich dlhodobých historických tradícií a overených hodnôt.

Zastávajú názor, že na eskalácii konfliktu nesú svoj podiel orgány EÚ. V tejto súvislosti dodali, že interpretácie diania v Poľsku v oblasti ochrany života a rodiny nezodpovedajú pravde.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na utorkovom (9. 11.) stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom hovorila aj o právnom štáte. Slovensko podľa nej veľmi pozorne sleduje vývoj tejto situácie. Oceňuje, že dialóg medzi inštitúciami EÚ a Poľskom pokračuje konštruktívne. "Toto rozhodnutie síce môže mať rôzne implikácie, ale verím, že nebude mať zásadný vplyv na systém európskeho práva a ani nenaruší jednotu EÚ," uviedla. Dodala, že pre Slovensko sú dôležité hodnoty, ktoré sú súčasťou EÚ, ako aj hodnoty právneho štátu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová koncom októbra uviedla, že Poľsko nedostane peniaze z európskeho fondu obnovy určeného na zotavenie sa z pandémie nového koronavírusu, ak nezruší sporné justičné reformy, ktoré podľa EÚ oslabujú nezávislosť tamojšieho súdnictva.