Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šikuta: Chýba prísľub na financovanie rekonštrukcie budovy NS

Na archívnej snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR Martin Baumann

Je podľa neho nevýhodné, aby dlhodobo zotrval súčasný stav, keď súd funguje v nájomných priestoroch.

Bratislava 20. júna (TASR) – Financovanie rekonštrukcie budovy Najvyššieho súdu (NS) SR z plánu obnovy zatiaľ nie je isté. Šéf NS Šikuta nemá podľa svojich slov prísľub financovania. Návrat do sídelnej budovy na Župnom námestí v Bratislave považuje za prioritu, momentálne súd funguje v štyroch budovách. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková potvrdila, že plán obnovy nepočíta s finančnými prostriedkami na túto rekonštrukciu.

"Ocitli sme sa v pasci. Zo Župného námestia sme sa vysťahovali, lebo sme s rekonštrukciou dlhodobo počítali. Nemôžeme pokračovať v prácach a súťaži, keď nevieme, odkiaľ a či dostaneme peniaze," povedal Šikuta na pondelkovom stretnutí s novinármi.

Je podľa neho nevýhodné, aby dlhodobo zotrval súčasný stav, keď súd funguje v nájomných priestoroch. Priblížil, že nájom stojí ročne približne 861.000 eur. Hovorí tiež o problémoch s logistikou. S otázkami sa preto obrátil na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú.

Priblížil, že budova na bratislavskom Župnom námestí, z ktorej sa súd na začiatku roka vysťahoval, nespĺňa technické a energetické normy. "Charakter budovy je špecifický. Nechcete pracovať v budove, kde sa trápite. Ideálne by bolo ponechať to na súťaž," podotkla podpredsedníčka NS SR Andrea Moravčíková. Rekonštrukcia by si mala podľa predbežných odhadov vyžadovať približne 25 miliónov eur.

Trestné kolégium funguje na Panónskej ceste podľa jeho predsedu Františka Moznera v krízovom režime. "Autoritu súdu vytvára aj jeho sídlo. Pojednávania majú byť dôstojné," zdôraznil.

Kolíková reagovala, že potreby Najvyššieho súdu musia byť pokryté z prostriedkov štátneho rozpočtu. "Jednoznačne od nás Najvyšší súd nemohol dostať ubezpečenie, že v rámci plánu obnovy a odolnosti dostane peniaze," dodala.

Priblížila, že plán obnovy pre justíciu pokrýva výdavky, ktoré súvisia so súdnou mapou a týkajú sa najmä prvostupňových, odvolacích súdov a Najvyššieho správneho súdu SR. Najvyššiemu súdu má smerovať pomoc s novým softvérom na zabezpečovanie súdneho manažmentu a hardvérovým vybavením pre sudcov. Celý finančný balík určený z plánu obnovy na justíciu podľa jej slov predstavuje 260 miliónov eur, ktorý bude krátený približne o desať percent.