Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šikuta: Ospravedlnenie Mazáka Moznerovi nereparuje renomé súdu

Ján Šikuta, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Šikuta považuje za neprípustné, ak vrcholný predstaviteľ Súdnej rady v liste adresovanom predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov kriminalizuje sudcu Najvyššieho súdu bez akýchkoľvek dôkazov.

Bratislava 27. januára (TASR) – Ospravedlnenie šéfa Súdnej rady Jána Mazáka predsedovi trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR nie je spôsobilé reparovať naštrbené renomé tohto súdu. Vyhlásil to šéf NS SR Ján Šikuta. Mazák sa ospravedlnil za to, že v liste adresovanom predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov (CCJE) hovoril o Mozerovi ako o podozrivom z pokusu spolupracovať s osobami stíhanými v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Takéto konanie nemôže zostať bez povšimnutia. V slušnej spoločnosti sa za takéto vyjadrenia, poškodzujúce meno sudcu Najvyššieho súdu, a teda aj inštitúcie ako takej smerom k európskym inštitúciám, vyvodzuje zodpovednosť," upozornil Šikuta. Doplnil, že o svojom postoji informoval ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a rovnako bude informovať aj predsedov najvyšších súdov EÚ.

Šikuta považuje za neprípustné, ak vrcholný predstaviteľ Súdnej rady v liste adresovanom predsedníčke Poradnej rady európskych sudcov kriminalizuje sudcu Najvyššieho súdu bez akýchkoľvek dôkazov. "Ospravedlnenie za takéto ničím nepodložené tvrdenia, vychádzajúce zo špekulácií, môže byť satisfakciou len vo vzťahu k poškodenému sudcovi, ak ten tak zváži. V žiadnom prípade však nie je spôsobilé reparovať naštrbené renomé Najvyššieho súdu ako vrcholnej inštitúcie všeobecných súdov," zdôraznil Šikuta.

Súdna rada informovala, že ospravedlnenie Mazáka sudca Mozner prijal. Šéf Súdnej rady v závere roka 2020 kritizoval, že Mozner bez vedomia rady požiadal CCJE o stanovisko k reforme súdnictva, pričom mal poskytnúť nepresné informácie. "Súdna rada, ktorá nominovala pána Moznera za člena CCJE, nemala o jeho žiadosti žiadnu informáciu. Preto to vnímam ako jeho čisto súkromnú iniciatívu," povedal ešte skôr šéf Súdnej rady.