Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Šikuta: Rozhodnutie Kolíkovej o sudcovi J. Kolcunovi je veľmi dôležité

Na archívnej snímke Ján Šikuta. Foto: TASR - Maroš Černý

Ministerka spravodlivosti vo štvrtok dočasne pozastavila výkon funkcie sudcovi Jozefovi Kolcunovi z Najvyššieho súdu SR a sudkyni Otílii Dolákovej z Okresného súdu Bratislava I.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Rozhodnutie dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Jozefovi Kolcunovi, zadržaného v rámci akcie Víchrica, vníma predseda súdu Ján Šikuta ako mimoriadne dôležité. O pozastavení vo štvrtok rozhodla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Predseda NS SR pozorne sleduje vývoj situácie v súvislosti so sudcom Kolcunom. "Vzhľadom na to, že po vznesení obvinenia a začatí trestného stíhania pre úmyselný trestný čin už nie je predseda oprávnený sudcovi dočasne pozastaviť výkon funkcie, považuje rozhodnutie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo veci konať za mimoriadne dôležité," uviedla hovorkyňa.

Šikuta zároveň poukazuje na urgentnú potrebu dostať zo súdneho systému ľudí, u ktorých sa preukáže, že sa spreneverili etickým princípom či zásadným hodnotám sudcovskej morálky. "Na druhej strane pevne verí a dúfa, že aktuálna situácia neodradí hodnotovo pevných ľudí, aby do systému súdnictva vstúpili, a tým výraznou mierou prispeli k tak žiaducej očiste justície," skonštatovala Važanová.

Ministerka spravodlivosti vo štvrtok dočasne pozastavila výkon funkcie sudcovi Jozefovi Kolcunovi z Najvyššieho súdu SR a sudkyni Otílii Dolákovej z Okresného súdu Bratislava I. Obaja boli zadržaní počas stredajšej (28. 10.) policajnej akcie Víchrica.