Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šikuta: S pripomienkami sudcov správneho kolégia k NSS sa stotožňujem

Na archívnej snímke Ján Šikuta. Foto: TASR - Martin Baumann

O reforme justície a ústavných zmenách rokuje od štvrtkového rána parlament.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Pripomienky sudcov správneho kolégia ku kreovaniu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR považuje predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta za relevantné a vecné. "Plne sa s nimi stotožňuje,“ informovala o postoji šéfa NS hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Pripomenula aj Šikutov názor, že úprava prechodu výkonu správneho súdnictva z Najvyššieho súdu na Najvyšší správny súd musí byť jednoznačná, komplexná a nespochybniteľná.

"Za takú úpravu považuje len preloženie sudcu s jeho súhlasom, ako aj aparátu správneho kolégia na súd, ktorý bude správne súdnictvo vykonávať. Také riešenie je podľa neho jedinou možnou cestou k zachovaniu kontinuity rozhodovania v agende správneho súdnictva, ale aj rozvoja a skvalitňovania tejto oblasti súdnej činnosti," uviedla Važanová.

Šikuta podľa jej slov tiež oceňuje diskusiu o alternatívnych riešeniach pre sudcov NS, teda o možnom pohovore pred Súdnou radou SR a predložením majetkového priznania, upozorňuje však, že v legislatívnom zámere sa táto alternatíva nespomína.

Sudcovia Správneho kolégia NS SR požadujú automatický prechod sudcov spolu s administratívnym aparátom na Najvyšší správny súd (NSS) SR. Chcú tak zabrániť narušeniu kontinuity rozhodovania v agende správneho súdnictva. Vyplýva to z otvoreného listu sudcov Správneho kolégia Najvyššieho súdu SR poslancom Národnej rady (NR) SR. Vzhľadom na aktuálnu neistotu sudcov a zamestnancov Správneho kolégia NS SR podľa nich hrozí, že odborný personál správneho kolégia sa rozptýli do iných kolégií NS SR a externého prostredia. Nezabezpečenie personálnej a materiálnej kontinuity môže podľa nich ohroziť naplnenie očakávaní odbornej, ako aj laickej verejnosti v riadny a efektívny výkon správneho súdnictva.

O reforme justície a ústavných zmenách rokuje od štvrtkového (3.12.) rána parlament. Ich súčasťou je aj vytvorenie NSS.