Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Silný vietor na horách zvýši stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na horách prevláda prudký severný vietor, ktorý previeva sneh späť na svahy južných orientácií. Lavínová situácia je preto veľmi variabilná.

Liptovský Hrádok 12. decembra (TASR) – V slovenských pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo, zodpovedajúce prvému stupňu z päťdielnej stupnice. Druhý stupeň platí iba vo vysokých polohách Malej a Veľkej Fatry a v Nízkych Tatrách.

Ako informoval Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, na horách prevláda prudký severný vietor, ktorý previeva sneh späť na svahy južných orientácií. Lavínová situácia je preto veľmi variabilná.

„Pozor si treba dávať na snehové dosky a vankúše z nafúkaného snehu najmä tesne pod hrebeňmi, sedlami, skalnými stenami a v strmých žľaboch všetkých orientácií. Silný vietor má fúkať počas celého dňa, a tak lavínové nebezpečenstvo bude počas dňa stúpať. Lavíny je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Väčšie spontánne lavíny sa nepredpokladajú,“ uviedol Bešinský.