Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tisícky slovenských domácností bez elektriny, úradoval silný vietor

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dodal, že vo väčšine prípadov spôsobili poruchy popadané stromy a konáre. Na niektorých miestach pretrhali vedenie, inde poškodili konzoly stĺpov či izolátory.

Žilina 18. januára (TASR) - Husté sneženie sprevádzané silným vetrom zapríčinilo v Žilinskom a Banskobystrickom kraji nárast výpadkov elektriny. Problémy s jej distribúciou sa začali množiť v pondelok (17. 1.) podvečer a do rána ich pocítilo niekoľko tisíc odberných miest. Momentálne čaká na odstránenie porúch ešte takmer dvetisíc domácností. TASR o tom v utorok informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Najviac zasiahnutou lokalitou je aktuálne podľa jeho slov okres Brezno, konkrétne obce Braväcovo a Beňuš, kde je mimo prevádzky 19 trafostaníc a bez elektriny približne 900 odberných miest. "Viac ako 200 domácností čaká na obnovenie dodávky elektriny na Orave v obciach Vitanová, Oravský Podzámok a v turistickom stredisku Oravice. Rozsiahlejší výpadok elektriny je aj v obci Prochoť v okrese Žiar nad Hronom," priblížil hovorca.

Dodal, že vo väčšine prípadov spôsobili poruchy popadané stromy a konáre. Na niektorých miestach pretrhali vedenie, inde poškodili konzoly stĺpov či izolátory.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Maroš Černý

"Elektrikári zo SSD intenzívne pracujú, aby dotknutým obyvateľom obnovili dodávku elektriny čo najskôr," ubezpečil Gejdoš s tým, že počas dopoludnia by mali odstrániť väčšinu porúch.

Vplyvom silného vetra zostalo bez elektriny vyše 47.000 odberných miest


Východoslovenská distribučná (VSD) zaznamenala v pondelok (17.1.) vplyvom silného nárazového vetra 52 porúch. Vietor spôsobil prerušenie v distribúcii elektriny najmä v lokalitách Spišská Nová Ves, Poprad a Stará Ľubovňa. Pre TASR to za VSD povedala Andrea Forbergerová.

V dôsledku porúch na vysokom a nízkom napätí zostalo priebežne bez elektriny viac ako 47.000 odberných miest. Z toho približne 20 percent odberateľov podľa nej pocítilo výpadok len na pár minút. Celkovo sa v priemere darilo odstraňovať poruchy a opätovne zásobiť odberateľov za menej ako dve hodiny.

V utorok opäť vplyvom nepriaznivého počasia sa ešte vyskytli ďalšie nové poruchy. „Konkrétne k 12.00 h sme evidovali ešte tri poruchy na vysokonapäťovej úrovni, následkom ktorých bolo približne 700 odberných miest v Rožňave, Čučme a Toporci nezásobených elektrinou. Aktuálne sa však podarilo obnoviť distribúciu elektriny aj do týchto odberných miest,“ dodala.