Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Silvestrovské oslavy sú ohrozením pre vtáctvo

Foto: TASR/Jozef Ďurník

Nepoužívať zábavnú pyrotechniku v blízkosti parkov či významnejšej vegetácie, kde nocujú a odpočívajú vtáky, ani v otvorenej krajine.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Nepoužívať zábavnú pyrotechniku v blízkosti parkov či významnejšej vegetácie, kde nocujú a odpočívajú vtáky, ani v otvorenej krajine. Takéto odporúčanie dávajú verejnosti pred silvestrovskou nocou ornitológovia z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Výbuchy rôznych druhov pyrotechniky so svetelnými efektmi vytvárajú nepredstaviteľný stres, uviedol Jozef Chavko z mimovládnej organizácie. Pripomenul, že hlučné oslavy boli v minulosti chápané ako spôsob odplašenia zlých duchov.

"Súčasné pyrotechnické prostriedky sú však podstatne sofistikovanejšie, prístupné širokej verejnosti a preto sú aj masívne využívané," vysvetlil.

Ornitológovia upozorňujú, že zimujúce vtáky sú často skoncentrované v mestách. Nachádzajú tu viac potravy ako v okolitej zasneženej krajine. Lákajú ich tiež rôzne kŕmidlá a odpadky. V mestských parkoch, záhradách, na cintorínoch vtáky s obľubou nocujú, pretože sú tu menej ohrozované predátormi.

V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov podozrenia, že pri používaní pyrotechniky, najmä ohňostrojov a petárd došlo k úhynu vtáctva, uviedla Lucia Deutschová z RPS. Niekedy podľa nej išlo i o kŕdeľ viacerých jedincov.

Pre vtáky môže byť pyrotechnika nebezpečná z viacerých hľadísk, zdôraznila Deutschová. "V prípade priameho kontaktu dochádza k popáleninám. Problémy môžu spôsobiť chemikálie v pyrotechnike, najmä ak sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva," ozrejmila.

Hlučnosť môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a k stresu. Žiarivé svetlá vtáky oslepujú. Vystrašené unikajú, pričom narážajú do prekážok, opísala možné riziká odborníčka.

Pyrotechnika spôsobuje utrpenie takým druhom vtáctva, ako sú myšiarka ušatá, sokol myšiar, jastrab krahulec, hrdličky, sýkorky či drozdy. Okrem spevavého vtáctva všeobecne môžu byť ohrozené aj vzácne severské druhy, ktoré sa u nás vyskytujú v zimnom období.

Okrem výberu vhodného miesta pre ohňostroj RPS odporúča aj ďalšie opatrenie. Radí jeden-dva dni pred Silvestrom zakryť kŕmidlá, ktoré priťahujú vtáctvo. "Ohľaduplnejším prístupom nič nepokazíme a tam, kde to je možné, stačí len obmedziť nadmerný stresujúci hluk," doplnila mimovládna organizácia.