Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MO: Ozbrojené sily v rámci operácie Corona ostávajú v pohotovosti

Na archívnej snímke vojaci hliadkujú pred Domovom sociálnych služieb (DSS) na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, v piatok 17. apríla 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Ozbrojené sily (OS) SR aktivovali Spoločné operačné centrum na riadenie operácie Corona koncom apríla.

Bratislava 15. júna (TASR) - Sily a prostriedky Ozbrojených síl (OS) SR vyčlenené na plnenie úloh v rámci operácie Corona sú aktuálne v pohotovosti. V pondelok však ozbrojené sily neevidovali požiadavky na plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru a orgánov štátnej správy a samosprávy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Samozrejme, v prípade vzniku takejto požiadavky sú pripravené na plnenie týchto úloh," dodala hovorkyňa.

Ozbrojené sily (OS) SR aktivovali Spoločné operačné centrum na riadenie operácie Corona koncom apríla. Súčasťou operácie Corona sa aktivovaním centra stali všetky čiastkové operácie a jednotlivé úlohy, ako bol odber vzoriek v operácii Karusel, zabezpečenie karantenizovaných osád v operácii Umbrella či preprava osôb a materiálu nasadením techniky v operácii Kuriér. Cieľom bolo zabezpečiť jednotné a koordinované velenie silám v operáciách realizovaným od začiatku núdzového stavu.

Na základe schváleného uznesenia vlády môže Policajný zbor posilniť v súvislosti so zabezpečením verejného poriadku a opatreniami v boji proti novému koronavírusu až do 1500 príslušníkov OS SR. Opatrenie platí do 31. decembra.

Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty (13. 6.) na nedeľu (14. 6.). Mimoriadna situácia trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.