Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šimečka a Bittó Cigániková ocenili vyhostenie ruských diplomatov

Na archívnej snímke europoslanec Michal Šimečka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šimečka ocenil, že vláda k tomu pristúpila, hoci to podľa neho malo prísť skôr.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) víta vyhostenie 35 ruských diplomatov. Predseda zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) súhlasí s potrestaním prípadných vinníkov, no odmieta princíp kolektívnej viny. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. So šéfkou zdravotníckeho výboru NR SR Janou Bittó Cigánikovou (SaS) sa zhodli, že Rusko je agresor a porušilo medzinárodné právo v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"Diplomacia je o tom, že sa musíme stretávať s niekým za rovnakým stolom, aj keď s ním nemáme rovnaký názor," poznamenal Kéry s tým, že len takto môžeme tlmočiť druhej strane naše výhrady k niečomu.

"Je to tvrdý krok, ale je to správny krok," povedal Šimečka o vyhostení diplomatov. Ocenil, že vláda k tomu pristúpila, hoci to podľa neho malo prísť skôr. Podčiarkol, že s dialógom sa rozhodol skončiť šéf Kremľa Vladimir Putin a nie Európa.

Bittó Cigániková zdôraznila, že Putin je agresor a Rusi na Slovensku dlhodobo "robia 'zlobu' cez svojich ľudí". Doteraz sme sa podľa nej snažili o diplomaciu. Súhlasí s potrebou obmedziť počty ruských diplomatov.

Čo sa týka aktivít cudzích tajných služieb na Slovensku, Kéry sa pýta Šimečku, či sú tie ruské jediné. Podpredseda EP reagoval, že aktuálne ohrozuje bezpečnosť Európy Rusko, preto sa hovorí o ruských špiónoch. "Putin začal vojnu. To nie je prázdne gesto," povedal a pripomenul, že ruský diplomat mal u nás verbovať občanov na spoluprácu.
Jana Bittó Cigániková, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Politici reagovali aj na zmeny v zákone a vypnutie niektorých "dezinformačných webov". Bittó Cigániková by uvítala, keby sa v takýchto prípadoch mohli zverejniť všetky dôvody vypnutia. Dodala, že sa diskutuje o možnostiach úprav. Vo chvíli prijatia návrhu sa však podľa nej koalícia rozhodla správne.

Kéry sa pýta, či to nie je cynické, keďže sa takáto cenzúra zaradila do "lex Ukrajina". Upozornil na riziko zneužitia. Podobné návrhy si podľa neho vyžadujú širokú diskusiu. Pripomenul, že v období vojny silnie propaganda oboch strán konfliktu, rovnako silná je podľa neho tak z ruskej, ako aj ukrajinskej strany.

Šimečka podčiarkol, že pokiaľ systematicky dezinformácie ohrozujú demokraciu a dôveru v inštitúcie, musí sa demokracia brániť. V tejto fáze považuje za správne, že sa niektoré weby vypli nateraz na pol roka.