Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Šimečka a Štefanec:Sankcie EÚ treba i voči tým, ktorí zatkli Navaľného

Na archívnej snímke Michal Šimečka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šimečka pripomenul, že Navaľného chcela ruská tajná služba najskôr zabiť, otráviť, a keď sa vrátil do vlasti, tak ho okamžite uväznili.

Brusel 20. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok ostro odsúdili zatknutie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali Európsku úniu, aby rozšírila aktuálne sankcie aj na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia. S rozšírením sankcií súhlasia aj niektorí slovenskí europoslanci.

Michal Šimečka (PS) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) a Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v EP, ocenili nápad predsedu europarlamentu Davida Sassoliho, aby Navaľnyj osobne vystúpil na pôde tejto inštitúcie, až bude opäť na slobode, a naznačili, že to bude jasný signál, že "demokrati držia spolu".



Šimečka pripomenul, že Navaľného chcela ruská tajná služba najskôr zabiť, otráviť, a keď sa vrátil do vlasti, tak ho okamžite uväznili. "Teraz nie je dôvod na to, aby EÚ alebo ktokoľvek iný sa snažil o zlepšenie vzťahov s Ruskom, skôr si myslím, že je čas na sankcie. Lebo to, čo Putin robí voči opozícii a voči slušne demokraticky zmýšľajúcim ľuďom v Rusku, je niečo, čo nemôže zostať bez odozvy," spresnil.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (druhý sprava) počas policajne eskorty pri odchode z policajnej stanice po súdnom vypočutí v meste Chimki pri Moskve 18. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov sa EÚ dlhodobo musí usilovať o dobré vzťahy s Ruskom, ale v tejto situácii si to nevie predstaviť. Zdôraznil, že existuje priestor na rozširovanie sankcií, lebo veľa ľudí, ktorí sú súčasťou vládneho režimu, má prsty v uväznení Navaľného na základe vymyslených obvinení.

Spresnil, že desiatky, možno stovky reprezentantov Putinovho režimu môže Európska únia potrestať zákazom vycestovania na svoje územie, zrušením účtov v európskych bankách, zákazom vlastnenia nehnuteľností v EÚ či znemožnením štúdia pre ich deti na prestížnych európskych školách.

"To všetko sú veci, ktoré oni reálne pocítia. Vzhľadom na situáciu okolo Navaľného by sme to aj mali urobiť, lebo tomu človeku ide o život," skonštatoval poslanec.

Štefanec utorňajšiu výzvu EP k situácii okolo Navaľného považuje za kľúčovú, lebo poslanci tým vyslali jasný signál, že "takto sa normálne krajiny nesprávajú".



"Je absurdné, aby človek, ktorý je známym politikom a alternatívou pre budúcnosť Ruska, bol na základe absurdných argumentov zatknutý pri návrate domov," uviedol poslanec. Podľa jeho slov je jasné, že súčasná ruská vláda sa Navaľného obáva a preto takto koná.

"My musíme dať jasný signál, že takto sa krajiny nesprávajú a návrh, ktorý hovorí o rozšírení sankčného zoznamu o ľudí, ktorí sú zodpovední za zatknutie Navaľného, je správny - a verím, že bude aj presadený," odkázal Štefanec.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)