Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šimečka dúfa, že po voľbách bude možné zložiť vládu bez Smeru a Hlasu

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Čo sa týka spolupráce s Hlasom-SD, Šimečka poukázal na procesy prijímania rozhodnutí v strane. Pripomenul, že pred komunálnymi voľbami odmietli spoluprácu s touto stranou i so Smerom-SD.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Líder mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka dúfa, že po septembrových voľbách bude možné zložiť príčetnú a proeurópsku vládu bez Smeru-SD a Hlasu-SD. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Hnutiu OĽANO vyčíta zmarené nádeje z roka 2020 a nárast preferencií Smeru-SD označil za odraz vládnutia tohto volebného obdobia. Líder OĽANO Igor Matovič mu zas v reakcii vyčítal, že PS doteraz nevylúčilo z povolebnej spolupráce Hlas-SD.

"Nádej z roku 2020 ste zmarili. Nevyhovárajte sa na PS. PS bolo konštruktívnou opozíciou," vyhlásil Šimečka. Považuje za nedôstojné, že sa Matovič vyhovára na mimoparlamentnú stranu. Podotkol, že vládna koalícia mala v parlamente väčšinu a napriek počtu poslancov nebolo OĽANO schopné presadiť niektoré svoje sľuby. Poznamenal, že za nárast predvolebných preferencií Smeru-SD môže aj spôsob vládnutia v uplynulých troch rokoch.

"Nemôžete hovoriť, že ste boli mimoparlamentná strana, mali ste poslanca," reagoval Matovič s tým, že PS mohlo prostredníctvom Tomáša Valáška podporiť vládne návrhy. Líder OĽANO podčiarkol, že jeho hnutie predložilo do parlamentu návrhy na splnenie predvolebných sľubov, napríklad zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov. Podotkol však, že to nepodporili poslanci SaS, ani Valášek. Pripomenul, že aj oni hlasovali za vládny program a tento bod bol jeho súčasťou.

Čo sa týka spolupráce s Hlasom-SD, Šimečka poukázal na procesy prijímania rozhodnutí v strane. Pripomenul, že pred komunálnymi voľbami odmietli spoluprácu s touto stranou i so Smerom-SD. Na otázku, či tak urobia aj pred parlamentnými voľbami odpovedal, že kým pôjdu voliči k urnám, budú poznať úvahy PS o povolebnom postupe.

Matovič tiež poznamenal, že ak PS hovorí o rodovej rovnosti, očakáva od neho podporu návrhu OĽANO na zrušenie dane z príjmu matkám s maloletými deťmi a mladým do 25 rokov. Deklaroval, že financie na to v štáte sú. Aj takto chce pomôcť zabrániť odlivu mladých ľudí do zahraničia. Podotkol, že keď štát nedokáže súkromným firmám prikázať zvýšiť platy, môže mladým odpustiť dane.

Šimečka reagoval, že na Slovensku chýba kvalitné vzdelanie, príležitosť na kariérny rast a tiež kvalitné služby. Matovičove návrhy to podľa neho nevyriešia. Podotkol, že líder OĽANO v tomto volebnom období "šermuje miliardami". Pýta sa, aké iné dane bude musieť štát zdvihnúť, aby dokázal financovať tieto jeho návrhy.