Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Zsolt Simon: Vládou znížená DPH na vybrané potraviny je nezmyselná

Na archívnej snímke Zsolt Simon. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenská ekonomika podľa opozičného poslanca je v takej kondícii, že si môže dovoliť celoplošné zníženie sadzby DPH na potraviny.

Bratislava 19. januára (TASR) - Vládou SR zavedená znížená daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny je chaotická a nezmyselná, najmä u pekárenských výrobkov. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii poslanec Národnej rady SR a podpredseda opozičnej strany Most-Híd Zsolt Simon.

"Máme na to, aby všetky potraviny v tejto krajine boli zaťažené nižšou, 10-% DPH, ba čo viac, občania Slovenska si to aj zaslúžia a tí nízkopríjmoví zvlášť. Od 1. januára tohto roku síce platí nižšia DPH na vybrané druhy potravín, je v nej však chaos, ťažko sa v tom vyznať," spresnil. Zníženie DPH je podľa neho tak len honbou vládnej strany Smer-SD za voličskými hlasmi a nie pomocou občanom.

Opozičný poslanec vyzval na čiastočné riešenie spôsobeného chaosu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD), aby ešte pred parlamentnými voľbami, s účinnosťou od 1. februára 2016 zmenili vyhlášku MPRV o pekárenských výrobkoch. "Je to na nich, je to na vyhláške, nepotrebujú na zmenu parlament, nepotrebujú zmeniť žiaden zákon," zdôraznil Simon.

Ak je podľa Simona pre vládnu stranu Smer-SD prioritou občan a nie populizmus a lacné získavanie voličských hlasov, tak vláda SR a MPRV by nemali mať problém spomínanú vyhlášku zmeniť a zahrnúť do zníženej sadzby DPH všetky pekárenské výrobky.

Slovenská ekonomika podľa opozičného poslanca je v takej kondícii, že si môže dovoliť celoplošné zníženie sadzby DPH na potraviny. "Strana Most-Híd presadzuje, tak ako v roku 2014, aj dnes, aby boli všetky potraviny zaťažené jednotnou sadbou DPH. Podľa nás máme na to, aby všetky potraviny boli v 10-% sadzbe. Ekonomike sa darí, deficit verejných financií je konsolidovaný, len pomoc je treba pre občanov a nie pre sponzorov. A potom sa to dá," dodal.

Podľa Jahnátka vláda Roberta Fica prvýkrát v histórii ako jediná znížila DPH na vybrané potraviny. "Pán poslanec Simon nemá morálne právo vyjadrovať sa k tejto téme. Za jeho éry na ministerskom poste sa zvýšila DPH na potraviny trikrát až na úroveň 20 %. Na jeho tlačovú besedu nemáme dôvod reagovať. Chápeme, že všetky opozičné strany si prihrievajú polievočku na všetkých možných témach, vrátane zníženej DPH na potraviny," reagoval pre TASR Jahnátek prostredníctvom svojho hovorcu Petra Hajnalu.