Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šipoš: OĽANO nebude špekulovať o ďalších scenároch koaličnej krízy

Na archívnej snímke koaličný poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš (OĽaNO) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hnutie podľa Šipoša nikoho z vlády nevyhadzuje a nikomu nedáva ultimáta.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Hnutie OĽANO nebude momentálne špekulovať o ďalších scenároch vývoja koaličnej krízy. Pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Reagoval tak na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí), že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.

Hnutie podľa Šipoša nikoho z vlády nevyhadzuje a nikomu nedáva ultimáta. Sústredí sa na prácu a plnenie programu. "Špekulovať o ďalších scenároch vývoja, pokiaľ by koaličný partner naozaj naplnil vyhrážky a zbavil sa vládnej zodpovednosti, v tomto momente nebudeme," poznamenal.

Žitňanská si nemyslí, že je dnes jedinou možnosťou vznik menšinovej vlády s podporou fašistov, a existujú podľa nej aj možnosti ako opozičná zmluva s SaS. "Keď nevieme fungovať ako štvorkoalícia, možno s nejakými personálnymi zmenami, tak sa potom rozprávajme napríklad o tom, či nevieme fungovať na báze nejakej opozičnej zmluvy," poznamenala v rozhovore pre Denník N.

Strana SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy. Nevidí dôvod na takýto krok.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) deklaruje, že počas leta budú v koalícii rokovať. Predpokladá, že výsledok bude zrejme známy až v "posledných hodinách".