Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SIS ani Generálna prokuratúra nedostali podanie od Igora Matoviča

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Líder hnutia OĽaNO v piatok avizoval, že odovzdá orgánom činným v trestnom konaní všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Podateľne Slovenskej informačnej služby (SIS) aj Generálnej prokuratúry (GP SR) do 15.00 hodiny piatka 4. septembra nedostali avizované podanie od poslanca NR SR Igora Matoviča. TASR to dnes potvrdili hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová a aj hovorca SIS Branislav Zvara.

SIS nie je orgánom činným v trestnom konaní a zo zákona nesmie nič vyšetrovať, čo by mal poslanec Igor Matovič ovládať. Uvádzalo sa v piatkovom stanovisku SIS. "Pán Matovič pravdepodobne nepochopil, že naša spravodajská služba nedisponuje zo zákona žiadnymi vyšetrovacími právomocami, lebo už dávno nefunguje na princípoch ŠTB, čo platí osobitne za vedenia služby riaditeľom Jánom Valkom, ak to ešte pán poslanec nezaregistroval. Inými slovami, keby sme sa snažili podanie pána Matoviča vyšetrovať, ako by si to prial, tak porušíme zákony našej krajiny. To už tu v dávnej minulosti bolo, ale za riaditeľa našej spravodajskej služby môžem povedať, že žiadny politik neprinúti našu spravodajskú službu porušovať platné zákony," uviedol ďalej Zvara.

Na druhej strane hovorca SIS dnes zdôraznil: "To, samozrejme, neznamená, že sa každým podnetom nebudeme intenzívne zaoberať, práve naopak, máme jasné priority definované v platnej legislatíve a na tie naša spravodajská služba venuje prioritné kapacity".

Líder hnutia OĽaNO Matovič v piatok avizoval, že odovzdá orgánom činným v trestnom konaní všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré podľa neho vykazujú výrazné znaky hodnovernosti. V tendroch má mať podľa neho prsty premiér Robert Fico a jemu blízki ľudia.

"Dnes (v piatok 4. 9., pozn. TASR) doručím štyri obálky štyrom mužom. Policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, riaditeľovi SIS Jánovi Valkovi, generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi a Dušanovi Kováčikovi, šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry," povedal. Verí, že ak im záleží na pravde, tak dnes večer (4. 9., pozn. TASR) si k tomu spoločne sadnú a "zajtra ráno (5. 9., pozn. TASR) vtrhne komando do Bonaparte". Matovič si je istý, že orgány činné v trestnom konaní dokážu vystopovať konkrétnych koncových užívateľov výhod, hoci na týchto postoch ide o premiérových známych.