Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ilegálna migrácia na hraniciach s Ukrajinou je na úrovni pred covidom

Na snímke hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 1. apríla 2022. Foto: TASR - František Iván

Vyplýva to z neutajovanej verzie Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2021.

Bratislava 29. júna (TASR) - Intenzita nelegálnej migrácie na štátnej hranici s Ukrajinou vzrástla v minulom roku takmer na úroveň spred pandémie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z neutajovanej verzie Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2021.

"Počet zaznamenaných neoprávnených príchodov na územie SR z Ukrajiny bol však naďalej niekoľkonásobne nižší v porovnaní s počtom nelegálnych migrantov vstupujúcich na Slovensko z územia Maďarska," uviedla SIS. Z organizovania nelegálnej migrácie a cezhraničnej kriminality, spravidla pašovania nelegálneho tovaru, profitovali v minulom roku viaceré organizované skupiny a jednotlivci pôsobiaci v slovensko-ukrajinskom pohraničí.

Zosilnenie migračných tokov cez západný Balkán viedlo vlani k zintenzívneniu sekundárnej tranzitnej nelegálnej migrácie cez Slovensko, čo sa prejavilo nárastom počtu nelegálnych migrantov zadržaných v SR. "Predmetná trasa bola v roku 2021 druhou najvyťaženejšou migračnou trasou vedúcou do EÚ. Jednou z hlavných príčin je neúčinný systém riadenia migrácie a azylu a systémové nedostatky v oblasti ochrany štátnych hraníc zo strany niektorých balkánskych štátov," informovala vo svojej správe SIS.

SIS zároveň monitorovala zneužívanie nelegálnej migrácie zahraničnými štátnymi aktérmi. Jej najväčšiu pozornosť vyvolávalo Bielorusko, ktoré malo zámerne podnecovať nelegálnu migráciu, respektíve pre ňu vytvárať podmienky a organizovať migračné toky do EÚ. "Dialo sa tak účelovým zvážaním nelegálnych migrantov z rôznych krízových regiónov na Blízkom východe, v Ázii a Afrike," uviedla SIS.

Predmetom záujmu SIS boli aj informácie o možnom presmerovaní migračného toku z Bieloruska na Ukrajinu a cez územie SR a Českej republiky do Rakúska a Nemecka, ktoré služba vyhodnotila ako nezodpovedajúce realite. "V hodnotenom období sa takýto scenár ani nezrealizoval," informovala SIS.

Aj v roku 2021 pokračovali aktivity niekoľkých slovenských občanov a cudzincov s povoleným pobytom na území SR, ktorí sa za finančný úplatok podieľali na legalizovaní pobytov pre osoby pochádzajúce z tretích krajín. "Ich činnosť spočívala najmä v účelovom zakladaní obchodných spoločností a živností, vo vystavovaní pozvaní pre cudzincov a zabezpečovaní fiktívnych potvrdení o zamestnaní, vysokoškolskom štúdiu alebo ubytovaní na území SR," uviedli v správe.

SIS zároveň upozornila príjemcov na nárast počtu pracovných agentúr pôsobiacich na Slovensku, ktoré sa zameriavajú na sprostredkovanie práce pre štátnych príslušníkov tretích krajín, prevažne z južného Balkánu a východnej Európy. "Tieto agentúry pritom často porušujú Zákonník práce a krátia platové, odvodové a daňové povinnosti," informovala SIS. Ojedinelé podľa nej nie sú ani prípady fyzického zastrašovania a finančného vykorisťovania cudzincov zamestnávaných na území SR.