Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SIS poukázala na podozrivé aktivity funkcionárov i predražený obchod

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pri projekte týkajúcom sa jadrovej energie SIS informovala o problémoch pri odstraňovaní technických a bezpečnostných nedostatkov budovaných blokov a ďalších posunoch termínov ich dostavby.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) vlani odstúpila viaceré informácie o problémoch dostavby strategického projektu v oblasti jadrovej energie, ale aj podozrivých aktivitách štátnych funkcionárov. Upozornila tiež na prípady nehospodárneho nakladania s verejnými financiami predstaviteľmi miestnych samospráv a pripravovaný predražený obchod so zdravotníckym materiálom. Vyplýva to zo Správy o činnosti SIS za rok 2020.

Pri projekte týkajúcom sa jadrovej energie SIS informovala o pretrvávajúcich problémoch pri odstraňovaní technických a bezpečnostných nedostatkov budovaných blokov a ďalších posunoch termínov ich dostavby. "Poukázala aj na finančné problémy spoločnosti zodpovednej za dostavbu, ktorá s financujúcimi bankami dohodla na financovanie dostavby projektu také podmienky predĺženia splatnosti úverov, ktoré by v budúcnosti mohli viesť k strate výrobných závodov v prospech veriteľov alebo k platobnej neschopnosti a následnému konkurzu spoločnosti," konštatuje správa.

Zaznamenané aktivity niektorých funkcionárov štátnej správy podľa SIS viedli k podozreniam, že dochádza k porušovaniu ich povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s účelovou spoluprácou s finančnou skupinou, ako aj v rámci ovplyvňovania procesov riadenia v štátnej zdravotnej poisťovni.

"Získané boli aj informácie poukazujúce na prípady nehospodárneho nakladania s verejnými financiami predstaviteľmi niektorých miestnych samospráv, ktorí z titulu svojej funkcie s cieľom vlastného obohatenia alebo zaistenia nenáležitých výhod pre spriaznené osoby účelovo schvaľovali zvyšovanie cien niektorých zákaziek," približuje v správe SIS.