Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SIS: Pravicovo-extrémistická scéna bola v SR aj vlani rozdrobená

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Napätie v slovenskej spoločnosti súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 sa v roku 2021 prejavovalo nárastom verbálnej agresivity a nenávistnými prejavmi v online priestore.

Bratislava 22. júna (TASR) - Slovenská pravicovo-extrémistická (PEX) scéna bola aj v roku 2021 naďalej rozdrobená a nejednotná. Jej primárnym cieľom bolo stabilizovanie členskej základne, prípadne etablovanie sa na slovenskej politickej scéne. Vyplýva to z neutajovanej verzie Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2021.

V hodnotenom období pravicoví extrémisti venovali najväčšiu pozornosť pandémii ochorenia COVID-19. Reagovali aj na podnety týkajúce sa rómskej komunity, migrácie a práv LGBTI komunity. "Už tradične kritizovali aj členstvo SR v NATO a EÚ," priblížila SIS.

V súvislosti s ochorením COVID-19 sa členovia pravicových extrémistických subjektov zameriavali na kritizovanie a odmietanie opatrení prijatých štátom, respektíve popieraním jeho existencie. "Zároveň pri prezentácii uvedenej témy šírili ďalšie idey a naratívy, ktoré spravidla ako základ využívali rôzne konšpiračné teórie a prispievali k polarizácii spoločnosti," uviedla informačná služba. Podotkla, že k polarizácii spoločnosti prispievali aj nové účelovo vzniknuté občianske iniciatívy, ktoré odmietali akceptovať protipandemické opatrenia.

Napätie v slovenskej spoločnosti súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 sa v roku 2021 prejavovalo nárastom verbálnej agresivity a nenávistnými prejavmi v online priestore. "SIS informovala externých príjemcov o prípadoch vyhrážok fyzickým násilím alebo fyzickou likvidáciou určených predstaviteľom vlády SR, orgánom štátnej a verejnej správy, prípadne príslušníkom Policajného zboru, pričom do niektorých prípadov vyhrážania boli priamo zaangažované osoby z prostredia PEX skupín," podotkli v správe.

Ľavicovo-extrémistická scéna v SR ostala aj v roku 2021 málopočetná a rozdrobená. "Verejne prezentované aktivity sympatizantov ľavicovo-extrémistickej ideológie boli na úrovni aktivizmu, pričom najviditeľnejšie z nich boli realizované v online priestore," dodala SIS.