Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SIS prijala opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa útoku

Na archívnej snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenská informačná služba zároveň ostro odsúdila tento skutok.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) potvrdila, že v súvislosti s tragickou streľbou v Bratislave prijala v reakčnom čase operatívne bezpečnostné opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa. Postupovala tiež v plnej súčinnosti s príslušnými útvarmi Policajného zboru, ktorým odstupovala všetky operatívne poznatky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIS Katarína Némová.

"V súčasnosti vykonáva SIS ďalšiu s vecou súvisiacu spravodajskú činnosť s cieľom napomôcť príslušným útvarom Policajného zboru pri výkone jeho pôsobnosti," informovala hovorkyňa. Slovenská informačná služba zároveň ostro odsúdila tento skutok.

SIS deklaruje, že o všetkých svojich bezpečnostných opatreniach realizovaných s týmto násilným činom extrémizmu bude podrobne informovať príslušné ústavné orgány štátu a následne verejnosť v súlade a v rozsahu ustanoveným zákonom. "Keďže bez znalosti veci pretrvávajú zo strany niektorých médií notoricky obviňujúcich SIS snahy o ďalšie mediálne útoky, Slovenská informačná služba tiež následne zverejní svoje stanovisko vo vzťahu k tomuto prípadu na svojom webovom sídle," priblížila Némová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) podľa svojich slov ešte vo štvrtok ráno kontaktoval šéfa SIS Michala Aláča. Uviedol, že sa s ním chce stretnúť a hovoriť aj o tom, či tajná služba monitorovala prejavy útočníka na sociálnej sieti a ako postupovala.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uviedol, že pravdepodobným motívom streľby bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie.