Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Bruseli išlo o dlhodobo pripravenú akciu, tvrdí exšéf rozviedky SIS

Na snímke budova SIS v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Rozsah a intenzita teroristických útokov v Bruseli jednoznačne svedčia o tom, že išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú konšpiratívnu akciu. Vyslovil dnes svoj názor bývalý riaditeľ rozviedkySIS

Bratislava 22. marca (TASR) - Rozsah a intenzita teroristických útokov v Bruseli jednoznačne svedčia o tom, že išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú konšpiratívnu akciu. Vyslovil dnes svoj názor pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

"Takéto operácie si vyžadujú dôkladné plánovanie, organizačno-technické prípravy a operatívny prieskum prostredia, kde sa majú teroristické útoky uskutočniť. Teroristi obvykle z propagandistických a psychologických dôvodov sa snažia o to, aby teroristický akt bol vnímaný v súvislosti s niečím, čo naznačuje jeho symboliku. V tomto prípade išlo o to, aby verejnosť dostala signál, že je to nielen odplata za zadržanie teroristu Salaha Abdeslama, ale zároveň aj dôkaz o tom, že sieť teroristických aktivistov je dynamická a životaschopná štruktúra, ktorú nemožno zlikvidovať opatreniami policajných štruktúr a spravodajských služieb," povedal bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby.

Podľa neho "možno iba špekulovať o tom, či organizátori útokov v Bruseli nechceli tým tiež iniciovať averziu Európanov proti migrantom, aby ich tým vtiahli do aktuálnej konfliktnej situácie".

"V každom prípade teroristické akty v Bruseli svedčia o tom, že likvidácia potenciálu teroristov v Európe nemôže byť záležitosťou iba policajno-bezpečnostných operácií, ale vyžiada si komplexný prístup bezpečnostných a hlavne politických inštitúcií, ktoré problém terorizmu vnímali len ako parciálnu bezpečnostnú hrozbu – mimo širšieho spoločenského kontextu," zdôraznil pre TASR Cibula.