Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SIS vlani monitorovala podvody pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Prípady podozrení z korupcie SIS zaznamenala aj v prostredí organizácie zabezpečujúcej strategický materiál pre potreby štátu v súvislosti s predraženými nákupmi zdravotníckych pomôcok za úplatok.

Bratislava 6. decembra (TASR) - V súvislosti s korupciou a klientelizmom Slovenská informačná služba (SIS) vlani monitorovala a vyhodnocovala podvody pri prideľovaní a čerpaní poľnohospodárskych dotácií zo štátnej agentúry. Vyplýva to zo správy o jej činnosti za rok 2020.

"Poznatky odstúpené príslušným štátnym orgánom sa zameriavali na korupciu funkcionárov a zamestnancov predmetnej inštitúcie a na podvody zo strany žiadateľov a príjemcov dotácií pri ich čerpaní," spresnili. Odstúpené boli aj poznatky o kontaktoch osôb vyšetrovaných orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK) za machinácie s poľnohospodárskymi dotáciami so štátnymi zamestnancami, policajtmi a predstaviteľmi justičného systému.

Prípady podozrení z korupcie SIS zaznamenala aj v prostredí organizácie zabezpečujúcej strategický materiál pre potreby štátu v súvislosti s predraženými nákupmi zdravotníckych pomôcok za úplatok. Príjemcovia boli informovaní aj o daňových podvodoch, ktoré v minulosti kryl vtedajší vysoký funkcionár finančnej správy.

Služba vlani odstúpila aj informácie o podozreniach z korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa príslušníkmi Policajného zboru (PZ). Zaznamenané boli aj prípady podozrenia z korupčného správania sa v súdnictve. "Služba informovala o korupcii predstaviteľov miestnej samosprávy, ktorí ovplyvňovali procesy prebiehajúce na im podriadených úradoch s cieľom vlastného obohatenia alebo zaistenia nenáležitých výhod pre spriaznené osoby," priblížili.

Odhalená bola aj korupcia súvisiaca s nelegálnym ukladaním nebezpečného odpadu pôvodom zo SR a zo zahraničia. "Boli tiež získané a odstúpené informácie o subjektoch, ktoré sa nelegálnym spôsobom organizovane zbavovali toxického odpadu, falšovali úradné dokumenty týkajúce sa narábania s nebezpečnými odpadmi a snažili sa korumpovať štátnych zamestnancov," informovala SIS.