Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Síthová: Je dôležité nechať prehovoriť deti o ich pocitoch a prežívaní

Na snímke Svetlana Síthová . Foto: TASR - Jakub Kotian

Tragická udalosť podľa nej nezasiahla iba školu v Novákoch, svedkov nehody, ale všetkých.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Je dôležité nechať prehovoriť deti o ich pocitoch, prežívaní a z čoho majú strach. V reakcii na štvrtkový incident v Strednej odbornej škole v Novákoch to uviedla na sociálnej sieti riaditeľka odboru podpory formálneho vzdelávania Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Svetlana Síthová.

"Deti veľmi citlivo vnímajú to, o čom sa doma bavia rodičia. Pozeranie tragických správ a rozprávanie sa o nešťastí v Novákoch v prítomnosti našich detí netreba brať na ľahkú váhu," upozornila Síthová. Treba sa podľa nej s deťmi rozprávať, že v živote sa dejú veci, ktoré nevieme predvídať.

Podľa slov Síthovej každé dieťa potrebuje rodiča, ktorý mu je oporou aj vzorom, ako emočne náročné situácie zvládnuť. Tragická udalosť podľa nej nezasiahla iba školu v Novákoch, svedkov nehody, ale všetkých. "Situácia môže u každého vyvolať intenzívny strach, bezmocnosť a hrôzu," povedala. Zároveň dodala, že psychologickú pomoc poskytuje aj každé poradenské centrum.

V Strednej odbornej škole v Novákoch útočil vo štvrtok dopoludnia študent sekerou. Pri incidente sa podľa polície zranila jedna osoba, nie však vážne. Záchranári informovali o dvoch zranených tínedžeroch. Študenta polícia zadržala. Prípad si prevzala Národná kriminálna agentúra. Z informácií a dôkazov získaných na mieste činu bolo totiž zistené, že v danej veci ide o podozrenie z úkladnej vraždy v štádiu pokusu na viacerých osobách.