Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Síthová nevidí dôvod, aby bolo samotestovanie žiakov povinné

Na archívnej snímke štátna tajomníčka pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Štátna tajomníčka rezortu školstva zdôraznila, že o tento druh testovania je veľký záujem.

Bratislava 10. januára (TASR) – Záujem o samotestovanie žiakov zo strany rodičov je veľký. Uviedla to v pondelok štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Poukázala na skutočnosť, že vzhľadom na výrazný záujem o samotestovanie nevidia dôvod na to, aby bolo povinné.

"Samotestovanie je možnosť pre rodičov, aby vytvorili bezpečné prostredie v školách spolu s nami. Vždy je to lepšie na dobrovoľnosti," povedala štátna tajomníčka rezortu školstva. Zdôraznila, že o tento druh testovania je veľký záujem. Podľa jej slov sa počas týždňa pretestuje okolo 400.000 žiakov, čo je viac ako polovica zo všetkých školákov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že od septembra 2021 bolo distribuovaných celkovo 14,5 milióna samotestov. Na konci decembra 2021 išlo do okresných úradov v sídle kraja 1,5 milióna a počas uplynulého týždňa ďalších 1,5 milióna samotestov.

Po predĺžených zimných prázdninách sa v pondelok opäť začalo prezenčné vyučovanie v materských, základných aj stredných školách. Školy sa znovu podľa slov Síthovej začínajú riadiť takzvaným školským semaforom.