Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Síthová: Prezenčne sa v školách vzdeláva 78,8 percenta žiakov

Na archívnej snímke štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zo štatistík, ktoré ministerstvo školstva zbiera, vyplýva, že pozitívne testovaných je len 2,7 percenta všetkých zamestnancov škôl a menej ako 1,9 percenta všetkých žiakov.

Bratislava 26. januára (TASR) - Prezenčne sa v školách vzdeláva 78,8 percenta žiakov a 81,6 percenta tried. Dištančným spôsobom sa vzdeláva 21,2 percenta žiakov. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Dáta rezortu školstva nahlásilo viac ako 90,4 percenta škôl.

Nie všetci žiaci, ktorí sa vzdelávajú dištančne, sú pozitívni, povedala Síthová s tým, že mnoho z nich je aj v karanténe z dôvodu kontaktu s pozitívnymi spolužiakmi alebo učiteľmi. "Za minulý týždeň sa urobil rekordný počet samotestov, a to 563.470 testov, z ktorých pozitivita bola 2,11 percenta," povedala štátna tajomníčka. Okrem viacerých mimoriadnych príspevkov na nákup dezinfekcií a iných ochranných pomôcok sa školám podľa slov rezortu školstva dodnes distribuovalo viac ako 16 miliónov antigénových samotestov.

Zo štatistík, ktoré ministerstvo školstva zbiera, vyplýva, že pozitívne testovaných je len 2,7 percenta všetkých zamestnancov škôl a menej ako 1,9 percenta všetkých žiakov. "Žiadna iná sféra nemá taký komplexný zber dát ako my v školstve. Len minulý týždeň nám údaje nahlásilo takmer 91 percent všetkých škôl. Všetky naše dáta následne porovnávame s údajmi od ministerstva zdravotníctva a vyhodnocujeme ich. Aj vďaka tomu vieme na celú situáciu veľmi promptne reagovať," vysvetlil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).



Ako Síthová poznamenala, rezort školstva avizoval, že z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie sa bude množstvo žiakov vzdelávať dištančne. "Nejde o nič prekvapivé vzhľadom na situáciu, ktorá sa v rámci krajiny a omikronu deje," priblížila. Poukázala na skrátenie karantény na päť dní, čo podľa jej slov znamená, že žiaci sa nebudú dištančne vzdelávať až tak dlho.

Podľa slov ministra školstva čo i len otvárať diskusiu o plošnom zatvorení škôl nie je na mieste. "Nie je to efektívne riešenie, ako sa nám už niekoľkokrát potvrdilo. Náš systém je nastavený dobre, je len na nás všetkých a na našej zodpovednosti, aby sme urobili všetko na zastavenie šírenia vírusu. Tým je R-O-R, prevencia a očkovanie," uzavrel.