Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Síthová: Pri aktuálnom návrhu stavebného zákona odporúčame tri zmeny

Na archívnej snímke Svetlana Síthová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prvou z pripomienok je, že pri akejkoľvek výstavbe navrhujú staviteľom podmienku vybudovať aj materskú alebo základnú školu minimálne prvého stupňa.

Bratislava 21. júla (TASR) - Pri aktuálnom návrhu stavebného zákona navrhuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR tri zásadné zmeny. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová.

Prvou z pripomienok je, že pri akejkoľvek výstavbe navrhujú staviteľom podmienku vybudovať aj materskú alebo základnú školu minimálne prvého stupňa. Druhá pripomienka podľa Síthovej je, aby podmienka debarierizácie bola rozšírená. "Aktuálne je to len tak, že debarierizované majú byť len budovy, ktoré sú na verejný účel. My navrhujeme, aby išlo napríklad aj o bytovky," vysvetlila. Zároveň chcú podporovať aj formu desegregácie pri výstavbe či už škôl, alebo školských budov.

Síthová uviedla, že za posledný týždeň intenzívne rokovali s vyššími územnými celkami a vnímajú potrebu pomôcť samosprávam pri budovaní kapacít a materských škôl. Tvrdí, že z fondu obnovy vyčlenili 135,4 milióna eur na dobudovanie kapacít. Zároveň sú radi aj za investíciu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, kde je vyčlenených 13 miliónov eur na dobudovanie kapacít.