Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Síthová: Výchova detí k zdravému štýlu je investícia do budúcnosti

Na archívnej snímke štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôležitosť a význam starostlivosti o zdravie v školách bude podľa rezortu školstva od septembra zdôraznená aj pôsobením zdravotníckych pracovníkov v školách.

Bratislava 23. júna (TASR) - V školách pribudne zdravotnícky personál. Štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová uviedla, že výchova detí k zdravému životnému štýlu je investícia do našej budúcnosti. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Školský zdravotnícky pracovník bude v školách poskytovať starostlivosť predovšetkým žiakom so zdravotným znevýhodnením, vždy len so súhlasom zákonných zástupcov. "Začiatok pôsobenia školských zdravotných pracovníkov je sprevádzaný aj pilotnými projektmi zameranými na prevenciu v oblasti zdravia. V gescii ich majú dva rezorty - Ministerstvo zdravotníctva SR a MŠVVaŠ SR," uviedol rezort.

"Pilotné projekty na onkologickú prevenciu sme spustili v stredných školách, pokračujeme v základných a materských školách," povedala Síthová. Aktivity pre deti a žiakov sú zamerané na tri hlavné témy. Prvou je primárna prevencia, čiže prevencia rakoviny, obezity, zdravý životný štýl, správne stravovanie v spolupráci s Národným onkologickým inštitútom. Druhou témou je starostlivosť o zubné zdravie a treťou prvá pomoc v školách v spolupráci so Slovenskou komorou zdravotníckych záchranárov.

Dôležitosť a význam starostlivosti o zdravie v školách bude podľa rezortu školstva od septembra zdôraznená aj pôsobením zdravotníckych pracovníkov v školách. V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR ide o pilotné overovanie tejto pozície v praxi. Celkovo je na tento účel alokovaných 3.400.000 eur.

Zdravotnícky personál bude mať na starosti aj edukáciu žiakov v oblasti zdravého životného štýlu a prevencie. "Je pre nás veľmi dôležité, aby deti už od skorého veku vnímali dôležitosť zdravia, prevencie a zdravého životného štýlu. Som presvedčená, že zážitkovou formou sa deťom môžu podať aj náročnejšie témy tak, aby pre ne mali pozitívny a dlhodobý význam," dodala Síthová s tým, že zároveň ide o dôležité systémové zmeny z pohľadu reformy obsahu vzdelávania 21. storočia.