Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Situácia na FIIT STU sa neupokojila, výučba bude zabezpečená

Interiér vstupnej haly Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dekan dodal, že vedenie fakulty je na situáciu v prípade štrajku pedagógov pripravené.

Bratislava 14. februára (TASR) – Dekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) Ivan Kotuliak sa nemal a ani nemá záujem dohodnúť na upokojení situácie. Tvrdia to 36 zamestnanci fakulty v štrajkovej pohotovosti. Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana, pre TASR uviedla, že ich vyjadrenia sú pre vedenie FIIT STU nepochopiteľné a utvrdzujú ich v presvedčení, že sa títo zamestnanci nemajú záujem dohodnúť na upokojení situácie. Kotuliak pre TASR potvrdil, že výučba na fakulte bude od pondelka 17. februára zabezpečená.

Zamestnanci v štrajkovej pohotovosti uvádzajú, že dekan zrušil stredajšie (12.2.) vyjednávacie stretnutie. Rovnako tvrdia, že Kotuliak vo svojich vyhláseniach zavádza. "Na vyjednávacích stretnutiach pripúšťa svoj odchod a je ochotný podporiť v pozícii dekana iného kandidáta. V oficiálnych vyhláseniach to však odmieta, dokonca nepripúšťa, že toto je predmetom rokovaní," vyplýva z ich stanoviska.

Ako ďalej dodávajú, namiesto dialógu a hľadania riešenia plánuje nahradiť súčasných zamestnancov z výučby počas celého semestra a zastrašuje ich. "Študenti pre nás sú a vždy boli na prvom mieste. Vyjadrujeme veľkú obavu z ohrozenia práva na vzdelanie pri zabezpečení jeho kvality. Náhrady množstva špičkových vedecko-pedagogických odborníkov vzbudzujú pochybnosti o zabezpečení kvalitného vzdelávania, ktoré bolo v nedávnej minulosti potvrdené aj medzinárodnou akreditáciou," vyplýva z ich stanoviska.

"Chápeme, že niektorým zo zamestnancov dochádza až postupne, v akej situácii sa nachádzame a aké to má následky pre fakultu, univerzitu i jednotlivcov. Robíme všetko pre to, aby sa situácia čo najmenej dotkla študentov a ich práva na vzdelanie," uviedol Kotuliak. Ako dodal, mrzí ho, že zamestnanci v štrajkovej pohotovosti sa rozhodli urobiť z 1200 študentov FIIT STU rukojemníkov. Zároveň tvrdí, že zamestnanci fakulty mohli štrajkovať aj vo voľnejšom čase.

Obavu potvrdzujú aj firmy spolupracujúce s FIIT STU, ktoré už s dekanom absolvovali stretnutie. "Naše obavy a ostražitosť aj naďalej pretrvávajú. Hroziaci štrajk a potenciálny odchod viacerých pracovníkov fakulty, ktorý zásadne ovplyvní aj naše spoločné výskumné aktivity a spolupráce, je dôsledkom rastúcej nedôvery. Je preto nevyhnutné čo najskôr obnoviť dôveru v orgány fakultnej samosprávy a vedenie FIIT STU," vyplýva z ich stanoviska.

Zároveň pripustili, že dekan navrhol riešenie, v ktorom by sa vzdal vedenia fakulty v prospech skúseného manažéra z prostredia biznisu a požiadal o pomoc zástupcov firiem. Takéto riešenie je aj podľa zamestnancov v štrajkovej pohotovosti prijateľné. "Je dôležité, aby bol tento človek osobou, ktorá si dokáže získať dôveru akademickej obce a napraví chyby súčasného vedenia, ktoré viedli k poškodeniu dobrého mena fakulty," dodali zamestnanci fakulty. Ako dodali, stále vkladajú do rokovaní nádej a veria, že k štrajku nebude musieť dôjsť.

Dekan dodal, že vedenie fakulty je na situáciu v prípade štrajku pedagógov pripravené. Vyučovanie v letnom semestri akademického roka 2019/2020 sa začne od pondelka. Náhradou za štrajkujúcich zamestnancov budú interné a externé personálne zdroje.