Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Situácia v Slovenskej televízii nie je optimálna, tvrdí premiér

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) oficiálne uviedol ministra kultúry SR Mareka Maďariča do úradu 16. apríla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Šéfka RTVS Miloslava Zemková Foto: TASR/Martin Baumann
Foto: TASR/Tomáš Halász

Súčasný kabinet vzhľadom na zlý stav verejných financií nevidí priestor na zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Situácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), konkrétne v televízii, nie je podľa premiéra Roberta Fica optimálna. Ako povedal pri dnešnom uvedení do úradu ministra kultúry Mareka Maďariča, vedenie RTVS bude musieť urobiť príslušné opatrenia a rozhodnutia.

K tomuto záveru dospel hlavne z hľadiska sledovanosti Hlavných správ televízie. Tá sa blíži k päťpercentnej úrovni. Na to, že má poskytovať objektívne informácie verejnoprávneho charakteru, to považuje za veľmi nízke číslo.

"Očakával by som, že sa bude verejnoprávna televízia blížiť k svojim štandardom. K tomu, čo vidíme na obrazovkách Českej televízie," podotkol.

Maďarič pripomenul, s akou iróniou až posmechom sa vyjadrovala súčasná riaditeľka centier spravodajstva STV a SRo Anna Sámelová na adresu svojich predchodcov ohľadom nízkej sledovanosti STV.

"A nevidíme žiadnu nápravu," dodal s tým, že je dôležité, aby spravodajstvo verejnoprávnej televízie bolo mienkotvorné, ale to je iba vtedy, ak má aj určitú mieru sledovanosti.

Foto: TASR/Martin Baumann
Premiér i minister majú rovnaký názor na zachovanie úhrad za služby verejnosti, v minulosti známych ako koncesionárske poplatky, v roku 2013. Tie by sa na základe zákona, ktorý schválila predchádzajúca vláda, mali budúci rok zrušiť. Súčasný kabinet na to však vzhľadom na zlý stav verejných financií nevidí priestor. Maďarič avizoval, že v prípade zachovania koncesií, bude naďalej pokračovať aj zmluva so štátom, ktorá je jedným zo základných zdrojov príjmov RTVS. Minister ale trvá na tom, aby sa peniaze z tejto zmluvy použili v prvom rade na pôvodnú tvorbu.

"Nie ako je tomu dnes, keď sa míňajú na tie programy a relácie, ktorú má STV robiť ako samozrejmú vec zo zdrojov získaných z koncesií," upozornil.

Tu bude player


M. ZEMKOVÁ: Očakávať zásadné zmeny v RTVS za jeden rok je iluzórne




Očakávať zásadné zmeny v inštitúcii akou je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) za jeden rok je viac ako iluzórne. Súčasná generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková tým reagovala na dnešnú kritiku premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča (obaja zo Smeru-SD) na adresu situácie v tejto inštitúcii.

"Projekt je stavaný na päť rokov a ak si politici nevšimli za rok žiadne zmeny, je to síce mrzuté, ale symptomatické," povedala Zemková. Ohradila sa aj proti výrokom Maďariča na adresu riaditeľky Centra spravodajstva RTVS Anny Sámelovej za jej údajný ironický až posmešný postoj voči jej predchodcom. "Považujem ich za nemiestne a nevhodné, nič podobné by som si ako generálna riaditeľka RTVS nedovolila voči zamestnancom ministerstva kultúry," povedala Zemková.

Nesúhlasí s tvrdením, že sledovanosť Hlavných správ televízie klesá k piatim percentám. STV mala podľa nej dlhodobo klesajúci trend sledovanosti všetkých svojich programov, vrátane spravodajských. "Tento trend sme zastavili a stúpame. V súčasnosti je sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie STV stabilizovaná v priemere na úrovni nad deväť percent, v niektorých dňoch dosahuje 11 percent, teda nad úroveň priemeru stanice," uviedla generálna riaditeľka.

Podľa dnešných vyhlásení premiéra i ministra by mali zachovať úhrady za služby verejnosti, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky. Maďarič však avizoval, že v prípade zachovania bude naďalej pokračovať aj zmluva so štátom, ktorá je jedným zo základných zdrojov príjmov RTVS. Minister ale trvá na tom, aby sa peniaze z tejto zmluvy použili v prvom rade na pôvodnú tvorbu. "Nie ako je tomu dnes, keď sa míňajú na tie programy a relácie, ktoré má STV robiť ako samozrejmú vec zo zdrojov získaných z koncesií," povedal.

"Pán minister akosi pozabudol na fakt, že aj verejnoprávna televízna tvorba je audiovizuálnou tvorbou a pokiaľ úhrady na samozrejmú vec – televíznu tvorbu v jej zákonnom rozsahu nestačia, RTVS ju musí saturovať aj inštitútom zmluvy so štátom," vyhlásila Zemková. Dodala, že jedna z najchudobnejších televízií v Európe nemôže nahrádzať absenciu štátnych filmových ateliérov alebo nedostatočný grantový systém a sama sa pritom zadlžovať. "Ak má ministerstvo záujem výrazne podporovať nezávislú audiovizuálnu produkciu a nie verejnoprávnu audiovizuálnu produkciu, nemôže ako lievik na štátne peniaze použiť rozpočet RTVS," povedala Zemková.


Na obnovu Rusoviec by mohli ísť peniaze z predaja nevyužívaných budov


Premiér Robert Fico by rád otvoril otázku získavania finančných prostriedkov na obnovu významných budov, ktoré chce štát využívať na reprezentačné účely.

Takým je aj roky chátrajúci kaštieľ v Rusovciach. "Štát dnes nemá na to, aby vynaložil sumu približne 30 miliónov eur. Na druhej strane disponuje rôznymi nehnuteľnosťami, ktoré nie sú využívané," priblížil pri dnešnom uvedení ministra kultúry Mareka Maďariča do jeho úradu.

V tejto súvislosti ocenil prístup prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý už dávnejšie ponúkol možnosť predaja nevyužívanej prezidentskej rezidencie na bratislavskom Slavíne tak, aby sa tieto peniaze investovali do obnovy rusovského kaštieľa. V budúcnosti sa dá podľa Fica uvažovať o tom, že ak sa takéto objekty predajú, tak takto získané prostriedky budú musieť ísť na rekonštrukciu konkrétnej kultúrnej pamiatky.

"V pokladnici nie je nič. Kto chce za tejto situácie modernizovať a rekonštruovať, tak musí hľadať aj iné zdroje, než len čakať na to, čo príde z daní či štandardných príjmov štátneho rozpočtu," upozornil premiér.

Do kaštieľa v Rusovciach sa do roku 2005 preinvestovalo 100 miliónov korún. Odvtedy tento objekt chátral. Úrad vlády SR za obdobia Ivety Radičovej minulý rok do neho investoval takmer 92.000 eur. Najviac financií išlo na obnovu a údržbu parku a do nevyhnutných prác na záchranu objektu.

Generálny projektant rekonštrukcie prof. Ján Bahna vypracoval pre úrad vlády návrh na ocenenie najnevyhnutnejších prác na jeho údržbu a záchranu, ktoré sú predpokladom pre začiatok vlastnej rekonštrukcie. Z predbežného finančného prepočtu si tieto práce vyžiadajú takmer štyri milióny eur.