Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Na cestách vyčíňa víchrica a sneh, zapadli vodiči i cestári

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cestári pripomínajú uzáveru horského priechodu Donovaly pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky.

Bratislava 30. januára (TASR) - Mimoriadne silný vietor komplikuje dopravu na viacerých cestách na Slovensku. V niektorých lokalitách aj sneží a vytvárajú sa tak snehové záveje a jazyky. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk informuje o uzatvorení cesty I/66 v úseku Tatranská Kotlina - Podspády pre silné sneženie, silný nárazový vietor a z toho plynúcu nulovú viditeľnosť.

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky. Polícia tu upozorňuje na silný vietor, snehom zaviate cesty a zlú viditeľnosť. "Upozorňujeme vodičov, aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť, neponáhľali sa a vzhľadom na sneh na ceste odporúčame aj použitie snehových reťazí, pretože smerom nahor sa šmýka," vyzvala polícia. Vodiči po 16.00 h informovali aj o tvorbe kolón smerom na Ružomberok, úsek bol totiž ťažko prejazdný.

Cestári upozorňujú na silný až nárazový vietor na väčšine územia Slovenska. V okresoch Levoča, Kežmarok a Poprad pre sneženie a silný nárazový vietor dochádza k tvorbe snehových jazykov a závejov. "Na mnohých miestach je zlá až nulová viditeľnosť," varuje SSC.

Vplyvom silného vetra sa tvoria snehové jazyky na úsekoch ciest I/18 Východná - Važec, I/66 Sedlo Besník, I/78 Príslop - Hruštín a v okrese Námestovo. Cestu III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou pre tvorbu snehových závejov uzatvorili.

Zelená vlna RTVS hlási neprejazdný úsek pre spadnutý strom na trase Hradište pod Vrátnom - Brezová pod Bradlom. Cesta I. triedy pri Ždiari je zasnežená a polícia ju uzatvorila. Pre rovnaký dôvod je uzatvorený aj úsek Spišské Hanušovce - Veľká Franková či Lučivná - Štrba. Na severe diaľnice D1 v úseku Mengusovce - Štrba - Liptovský Hrádok hlásia vodiči sneženie a šmykľavú vozovku. Na ceste z Hruštína do Oravského Podzámku sa tvoria snehové jazyky a záveje. Kompa Záhorská Ves - Angern momentálne pre silný vietor nepremáva.

Situácia v okresoch Poprad a Kežmarok je veľmi zlá, upozorňujú cestári


Aktuálna situácia na cestách je veľmi zlá, pre TASR to povedal riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK), oblasť Poprad, Marcel Polomský. Takmer všetky cesty v okresoch Poprad a Kežmarok sú podľa jeho slov ťažko zjazdné, zapadli aj cestári.

„Na pomoc nám príde aj sypač z Prešova. Najhoršia situácia je v okolí Štrby a Kežmarku. Kopec Popová, ktorý zvykne byť problémový, sa nám darí ustrážiť, lebo je to v lese a vietor tam nefúka. Inde sa k hustému sneženiu pridáva silný vietor, tam je to nekonečný kolobeh. Robíme, čo sa dá, všetci sú von,“ povedal Polomský.

Vodičov vyzýva na ohľaduplnosť. Upozorňuje, že ak sa vydajú na cesty, hrozí, že v priekope budú na vytiahnutie čakať do rána. „Nemáme čas vyťahovať nezodpovedných šoférov,“ dodal Polomský.

Približne 30 percent z nedeľných zásahov hasičov v Prešovskom kraji tvorilo práve vyťahovanie vozidiel z priekop a snehových závejov. Ako pre TASR potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, najviac takýchto udalostí evidujú v uvedených okresoch.

Pripomenul, že riešenie udalostí tohto typu nie je ich primárnou úlohou, ak je však podobných prípadov veľa, cestárom pomáhajú. „S dvomi vozidlami však zapadli aj cestári. Situácia je naozaj nepriaznivá,“ doplnil operačný dôstojník.

Donovaly sú opäť prejazdné, avšak len pre osobné autá


Horský priechod Donovaly je opäť prejazdný. Týka to sa však len osobných áut, úsek naďalej ostáva uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 10 metrov dĺžky. Informuje o tom polícia.



Horský priechod uzatvorili krátko pred 17.00 h. Vozovka tu bola pre silné sneženie i vietor nezjazdná. Polícia celý deň na Donovaloch upozorňuje na silný vietor, snehom zaviate cesty a zlú viditeľnosť.

Nepriaznivé počasie, sprevádzané mimoriadne silným vetrom a miestami snežením i tvorbou snehových jazykov a závejov, momentálne komplikuje dopravu vo viacerých častiach Slovenska.

Obec Ždiar vyhlásila pre nepriaznivé počasie mimoriadnu situáciu


Mimoriadnu situáciu v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásila v nedeľu obec Ždiar v okrese Poprad. Ako pre TASR povedal starosta Pavel Bekeš, dôvodom sú najmä snehové jazyky a autá v priekopách. V dôsledku toho zostali niektoré časti obce „odrezané od sveta“.

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili, aby sme mohli povolať ďalšie mechanizmy,“ povedal s tým, že pomáhajú aj pri sprejazdnení cesty I/66 smerom od čerpacej stanice do Poľska, aby sa ľudia mohli dostať domov. „Išli do Poľska na lyžovačky, na nákupy, teraz sa vracajú. Začalo fúkať a intenzívne snežiť, cesty neboli zjazdné. Autá končili v priekopách, kolóny boli až z Poľska. Pluhy nestíhali odhŕňať,“ priblížil starosta.

Za vážnu považuje aj situáciu priamo v obci, kde prišli mnohí turisti aj z Poľska, ktorí sa vracajú naspäť. „Nie všetci vodiči sú zdatní. Keď zazmätkuje jeden, je to reťazová reakcia a pluh nevie prejsť. Niektoré časti Ždiaru, ako aj jednotlivé prístupové cesty k rodinným domom, sú odrezané od sveta,“ dodal starosta.

Viacerí podľa jeho slov nerešpektovali vydané výstrahy súvisiace s poveternostnou situáciou. Zdôraznil, že v súčasnosti je na cestách veľmi slabá viditeľnosť.

Popradskí cestári i polícia apelujú pre počasie na opatrnosť vodičov na cestách


Prvý situačný stupeň v súvislosti s nepriaznivým počasím vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK), oblasť Poprad. Pre TASR to povedal jej riaditeľ Marcel Polomský. Podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove je najhoršia situácia v okresoch Poprad a Kežmarok, pričom dočasne uzavreli aj cestu I/66 – Ždiar v smere na Strednicu. Vodičov vyzývajú, aby cestovanie odložili na inokedy.

Ako pre TASR povedala hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová, v súvislosti so zhoršenou poveternostnou situáciou evidujú zvýšený počet udalostí v cestnej premávke. Polícia apeluje na vodičov, aby zvýšili ostražitosť, dávali pozor a boli ohľaduplní aj k ostatným účastníkom cestnej premávky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR – Roman Hanc


K výzve sa pripájajú aj cestári. Vodičov žiadajú, aby v maximálnej miere obmedzili výjazdy na cesty a výlety odložili, kým bude priaznivejšie počasie. „Vietor stúpa a sneží takmer dva dni, aj keď nie stále, ale stačí to na to, aby ho sfúkavalo a zasypávalo cesty. Vytvárajú sa snehové jazyky a s postupným úbytkom denného svetla sa bude viditeľnosť ešte zhoršovať “ vysvetlil Polomský s tým, že cestári sú neustále v teréne. Zdôraznil, že v takomto počasí je to obzvlášť náročné.

„Snažíme sa zabezpečiť, aby boli všetky ceste prejazdné,“ povedal Polomský. Pripomenul tiež, že z dôvodu snehových závejov je uzavretá cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou. „Je to veľmi exponovaný úsek, pričom z jednej strany je veľké pole a cesta v záreze, na ktorú neustále fúka sneh, a to až do výšky dvoch metrov.“

Vlakovú dopravu medzi Kútmi a Lanžhotom čiastočne obnovili


Vlakovú dopravu medzi Kútmi a českým Lanžhot čiastočne obnovili po prvej traťovej koľaji. Informuje o tom na sociálnej sieti Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Vlaky tu nejazdili niekoľko hodín pre spadnutý strom na trati a poruchu trolejového vedenia.

Cestujúci musia počítať s tým, že pre nepriaznivé počasie či pre sled vlakov mešká na Slovensku viacero spojov. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk upozorňuje, že pre mimoriadne silný nárazový vietor a miestami sneženie sa komplikuje aj cestná doprava. Pre všetku dopravu je naďalej uzatvorený horský priechod Donovaly.

"Na cestách I/77 Toporec - Stará Ľubovňa a II/543 Hniezdne - Červený Kláštor je čerstvý sneh až do 15 centimetrov. Dohľadnosť do 100 metrov z dôvodu silného sneženia je hlásená z diaľnice D1 Liptovský Mikuláš - Štrba a z okresu Dolný Kubín," varujú cestári.

V okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Levoča, Kežmarok a Poprad v dôsledku sneženia a silného nárazového vetra dochádza k tvorbe snehových jazykov a závejov. Taktiež pre sneženie a silný nárazový vietor je na mnohých miestach zlá, až nulová viditeľnosť.

"Vplyvom silného vetra sa tvoria snehové jazyky na úsekoch ciest I/18 Východná - Važec, I/66 Sedlo Besník, I/78 Príslop - Hruštín a v okrese Námestovo," uviedla SSC. Vodiči by si mali dávať pozor aj na horskom priechode Čertovica, kde hlásia zasneženú a šmykľavú vozovku.