Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Situáciu na Slovensku komplikuje sneh, vietor aj poľadovica

Dnešná situácia na horskom priechode Dargov. Foto: Facebook Polícia Košický kraj

Počasie komplikuje najmä dopravu. Sledujte s nami čo sa deje na cestách.

Bratislava 25. januára (TASR) - Situáciu najmä na strednom a východnom Slovensku komplikuje sneh, vietor, snehové jazyky a záveje aj poľadovica. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal viacero výstrah.



Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre Banskobystrický a Žilinský kraj do obeda. Podľa SHMÚ môže v niektorých okresoch napadnúť aj desať centimetrov nového snehu. Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha druhého stupňa. Napadnúť tu môže až 25 centimetrov nového snehu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu a pohyb osôb.

Výstraha pred vetrom platí pre niektoré okresy Košického kraja do 14.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu a v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu.

V Košickom kraji musia tak isto rátať s poľadovicou. Výstraha trvá až do obeda. Jej tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, akými sú doprava, pohyb osôb, či infraštruktúra.



Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi až do 18.00 h. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Prešov má z dôvodu sneženia v teréne od rána 11 mechanizmov



V súvislosti s hustým snežením má mesto Prešov od 3.00 h v teréne celkovo 11 mechanizmov a 18 pracovníkov pre zimnú údržbu. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová,

"Okrem ciest pluhujú a čistia chodníky, nástupištia MHD, priechody pre chodcov, lávky a schodiská v meste. Vzhľadom na neustále sneženie je však potrebné opakovane odhŕňať všetky cesty, chodníky, schody, zastávky MHD aj priechody pre chodcov, ktoré už boli vyčistené. Na Dubovej, Smrekovej a Čapajevovej ulici pod váhou ťažkého snehu došlo k pádu niekoľkých stromov," uviedla Šitárová.

Mesto preto podľa jej slov prosí občanov o zvýšenú opatrnosť nielen pri jazde autom, ale aj pri prechádzaní pešo vo všetkých častiach mesta.

"Do 10.00 h bolo spluhovaných a posypaných viac ako 320 kilometrov ciest v Prešove. Cesty sú aktuálne prejazdné, neustále odhŕňané a máme aj dostatok posypového materiálu," dodala Šitárová.

Hasiči do 13:00 zasahoval v súvislosti s počasím 108-krát



V súvislosti s odstraňovaním následkov silného sneženia, ktoré v pondelok postihlo najmä východné Slovensko, absolvovali hasiči do 13:00 spolu 108 výjazdov. Najčastejšie zasahovali v Košickom, menej v Prešovskom kraji. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

„Situácia je naďalej najvážnejšia v Košickom kraji, kde bola pomoc hasičov potrebná doposiaľ 69-krát. V Prešovskom kraji uskutočnili 39 výjazdov," priblížila s tým, že pri týchto výjazdoch zasahovalo celkom 140 príslušníkov. Výjazdy sa mali týkať najmä odstraňovania popadaných stromov blokujúcich cestné komunikácie, ako aj zapadnutých vozidiel. „Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú," uzavrela Križanová.

Sneženie komplikuje situáciu na viacerých úsekoch ciest v Košickom samosprávnom kraji



Vytrvalé sneženie od nedeľnej (24. 1.) noci sťažilo prejazdnosť niekoľkých úsekov ciest II. a III. triedy v okrese Košice-okolie a Spišská Nová Ves. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa KSK Anna Terezková, Správa ciest KSK nasadila do terénu všetky mechanizmy.

Okrem horského priechodu Dargov, ktorý sa pre skrížené kamióny stal dočasne neprejazdným, pre nepriaznivé poveternostné podmienky musia vodiči zvýšiť opatrnosť aj na úseku cesty II/547 pred mostom cez vodnú nádrž Ružín. V pondelok o 7.30 h tam hlásili popadané stromy, na mieste zasahujú hasiči.

Krajskí cestári taktiež vyzývajú na zvýšenú opatrnosť pri prejazde cez Slanec, kde premávku riadi polícia. „Ťažko prejazdný je aktuálne aj úsek cesty II/547 cez Folkmarský kopec, pre popadané stromy zasahujú na mieste hasiči. V okrese Spišská Nová Ves mali pracovníci Správy ciest KSK v nedeľu od 21.00 h do pondelka 8.30 h spolu 43 výjazdov,“ uviedla.

Dopravnú situáciu komplikuje od 6.00 h na úseku cesty III/3244 pri Spišskej Novej Vsi skrížený kamión. Ten zaznamenali cestári o 7.00 h aj na ceste II/533 pri Novoveskej Hute. Ako KSK pripomína, úplne uzavretý pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony je úsek Dobšinský kopec – Stratená. Pripomína, že sa nachádza v ochrannom pásme a nie je možné cestu posypať soľou.

KSK a Správa ciest KSK vyzýva na zvýšenú opatrnosť vo všetkých zasnežených úsekoch, najmä na horských priechodoch. „Cesty v okresoch Trebišov, Michalovce a Rožňava sú už aktuálne prejazdné,“ dodáva.

Do pondelkového rána spotrebovali krajskí cestári viac ako 480 ton posypového materiálu, prepluhovali 850 kilometrov ciest a absolvovali 120 výjazdov. V teréne je podľa Terezkovej takmer 100 mechanizmov, ktoré naďalej pracujú na zabezpečení zjazdnosti krajských ciest. „Správa ciest KSK má v teréne nasadené všetky svoje mechanizmy, s preventívnym posypom sme začali ešte v noci predtým, než začalo výdatnejšie snežiť. Keďže bol v Košickom kraji vyhlásený prvý situačný stupeň pre husté sneženie, na pomoc sme povolali aj mechanizmy od externých zmluvných partnerov Správy ciest KSK,“ dodal riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč.


Horský priechod Dargov je sprejazdnený aj pre nákladné vozidlá

Horský priechod Dargov je sprejazdnený aj pre nákladné motorové vozidlá. Dobšinský kopec je pre nákladnú dopravu stále neprejazdný. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboruv Košiciach Lenka Ivanová s tým, že pre osobnú dopravu je na úseku cesty Bohdanovce – Slanec v okrese Košice-okolie prejazdný jeden jazdný pruh.

Ako pripomenula, najhoršia situácia bola na horskom priechode Dargov, kde sa skrížilo niekoľko kamiónov a v niekoľkokilometrových kolónach autá stáli v oboch smeroch už od skorého pondelkového rána.

„Situáciu navyše komplikovalo neutíchajúce sneženie spojené so silným nárazovým vetrom. Osobná doprava bola púšťaná striedavo v jednom jazdnom pruhu a krátko pred 13:00 sa tento úsek podarilo sprejazdniť aj pre nákladné motorové vozidlá,“ uviedla.

Na Dobšinskom kopci policajti naďalej regulujú dopravu a odstavujú nákladné motorové vozidlá. Pre osobnú dopravu sa pred 11:00 podarilo sprejazdniť Čermeľskú cestu po rekreačné stredisko Jahodná, dôvodom uzávery tohto úseku boli popadané stromy.

Policajti v pondelok do 12:00 evidovali na cestách Košického kraja deväť škodových udalostí a jednu dopravnú nehodu.


Na košických cestách je 45 mechanizmov, Kosit žiada vodičov o maximálnu opatrnosť

Sneženie v Košiciach v pondelok 25. januára 2021. Na snímke snežný pluh odhrabáva sneh z cesty na sídlisku Dargovských hrdinov.
Foto: TASR - František Iván


O maximálnu opatrnosť a vzájomnú toleranciu žiada vodičov v súvislosti so snežením spoločnosť Kosit. Ako pre TASR uviedla jej hovorkyňa Slavomíra Brzová, práce na zabezpečení zjazdnosti komunikácií vykonávajú nepretržite s nasadením dostupnej techniky, vrátane tej rezervnej, od nedeľného (24. 1.) večera. Situáciu podľa nej komplikuje pretrvávajúce sneženie a silný vietor. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Fabiana je väčšina úsekov v správe mesta v súčasnosti zjazdná.

Aktuálne je na cestách 45 mechanizmov. S preventívnym posypom začali v nedeľu od 20.00 h. Intenzívne sneženie zaznamenali v pondelok o 02.30 h, kedy začali s likvidačným posypom. „Prioritou sú najviac frekventované komunikácie definované Operačným plánom zimnej údržby. Do ukončenia spádu snehu ide najmä o hlavné ťahy komunikácií, trasy liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) s dôrazom na klesania a stúpania a prieťahy ciest II. a III. triedy,“ povedala s tým, že po tom, ako prestane snežiť, sa práce presunú na ďalšie komunikácie v zmysle stanovených priorít. Posyp komunikácií sa podľa nej vykonáva bezprostredne po odhrnutí čerstvo napadnutého snehu.

Podľa Fabiana efektivita a účinnosť preventívneho posypu bola oslabená pre zlé poveternostné podmienky, dážď a teplotu nad bodom mrazu. „Navyše vo viacerých mestských častiach (MČ) došlo k poškodeniu stromov (Kavečany, Alpinka, Slanecká cesta) a spadnuté konáre blokovali jazdné pruhy. Počas rannej špičky došlo k spomaleniu zásahu, pretože vozidlá zimnej údržby nemajú právo prednostnej jazdy,“ spresnil s tým, že svetelné križovatky smerom na MČ Dargovských hrdinov boli vypnuté, aby vozidlá MHD nemuseli zastavovať v kopci.

Mesto zároveň zabezpečuje aj čistenie chodníkov. „V rámci aplikácie Zimná údržba išla záujemcom notifikácia o 6.15 h ráno. Užívatelia majú štyri hodiny na to, aby vykonali zásah,“ uviedol.

Brzová dodala, že na chodníkoch, ktoré sú v správe uvedenej spoločnosti, pracuje od skorých ranných hodín 40 pracovníkov ručného čistenia.


Na východe Slovenska meškajú pre zlé počasie vlaky



Počasie komplikuje na východe Slovenska aj vlakovú dopravu. Na sociálnej sieti o tom informuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Na snímke ľudia prechádzajú cez cestu počas sneženia v Košiciach v pondelok 25. januára 2021.
Foto: TASR František Iván


Podľa informácií "ZSSK mimoriadne" mešká osobný vlak zo stanice Strážske do Prešova 95 minút. Regionálny expres z Prešova do Košíc mešká viac ako 20 minút zo stanice Ličartovce. Hodinové meškanie má aj osobný vlak z Margecian do Nálepkova.

Od pondelkového rána je pre spadnutý strom na trati prerušená doprava v úseku Kysak - Malá Lodina.


Pre husté sneženie hlásia hasiči na východe veľa výjazdov



Husté sneženie v pondelok ráno sťažilo dopravu na cestách prešovského kraja. Hasiči od rána zasahujú na viacerých miestach. Pre TASR to potvrdilo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.



"Od 6.00 h máme nespočetné množstvo výjazdov k popadaným stromom, k autám, ktoré skončili mimo cesty," priblížil operačný dôstojník s tým, že k 9.00 h malo ísť o škodové udalosti bez ujmy na zdraví obyvateľov.

Podľa jeho ďalších slov je najhoršia situácia v okresoch Vranov nad Topľou, Prešov, Humenné, Snina a v okolí vodnej nádrže Domaša.

Ako informuje na sociálnej sieti prešovské krajské policajné riaditeľstvo, ťažko prejazdné sú najmä kopce a horské priechody. "V úseku diaľnice D1 od Prešova po Hybe je do odvolania v oboch smeroch z dôvodu hustého sneženia znížená rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu," dopĺňa.

Vodiči na sociálnych sieťach upozorňujú na neprejazdný úsek medzi mestami Vranov nad Topľou a Strážske z dôvodu popadaných stromov na vozovke. Tie hlásia aj medzi Nižným Hrabovcom a Tovarným, kde je na ceste popadané aj elektrické vedenie. Kolóny sú aj medzi Humenným a Hažínom nad Laborcom, či v obci Víťazovce.

Spoje MHD v Košiciach pre sneženie meškajú



K meškaniam spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD) v rozsahu 15 až 20 minút dochádza na cestných komunikáciách v Košiciach z dôvodu snehovej nádielky. Pre TASR to povedala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová s tým, že niektoré linky odklonili.

Spresnila, že linky premávajúce cez Krajský súd smerom na mestské časti Západ a Sídlisko KVP aktuálne premávajú odklonom cez Idanskú ulicu. Z dôvodu poľadovice podľa nej v pondelok ráno evidovali zdržanie MHD aj na Kalinovskej ulici.

Ako ďalej uviedla, v súvislosti s aktuálnym počasím zatiaľ nezaznamenali žiadnu dopravnú nehodu. "Situáciu na cestách nepretržite monitorujeme a v prípade potreby bezodkladne riešime," dodala Petrušová.

Polícia upozorňuje vodičov na husté sneženie v celom Prešovskom kraji



Polícia upozorňuje vodičov , aby boli na cestách opatrní, pre husté sneženie v celom Prešovskom kraji. Ako informuje na sociálnej sieti, na cestách sa vytvára súvislá vrstva kašovitého snehu.

"Z uvedeného dôvodu sú niektoré úseky ciest ťažko prejazdné, hlavne kopce a horské priechody. V úseku diaľnice D1 od Prešova po Hybe je do odvolania v oboch smeroch z dôvodu hustého sneženia znížená rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu. Žiadame vodičov o maximálne zvýšenú opatrnosť a zhovievavosť, keďže podľa nami zistených informácii je všetka možná cestárska technika v teréne,“ uvádza polícia.



Množstvo snehu komplikuje dopravu aj v meste Poprad


Výdatná snehová nádielka na východnom Slovensku spôsobuje komplikácie najmä v doprave. V okolí Popradu sa na cestách nachádza päť až desať centimetrov snehu. V meste Poprad dosahuje snehová pokrývka 20 až 25 centimetrov. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že Správa mestských komunikácií (SMK) Poprad je od 1.30 h nonstop v teréne.

Ako ďalej priblížila samospráva, v teréne sú veľké vozidlá, multikáry, traktory či malé frézy, a okolo 40 pracovníkov nastúpilo na ručné čistenie chodníkov a vstupov do bytových domov.

„Zrána bol najväčší problém s prejazdnosťou štátnych ciest Veľká ul. Fraňa Kráľa, Železničná ulica, cesta smerom na letisko, Západ- Slovenského odboja a 1/66 Štefánikova - kruhový objazd,“ ozrejmila radnica. Na mestských komunikáciách je podľa nej najväčší problém so zaparkovanými vozidlami na krajniciach vozovky a chodníkoch.


Pre oblasť Tatier je vyhlásená zvýšená lavínová hrozba




Pre oblasť Vysokých a Nízkych Tatier je nad hranicou 1700 metrov nad morom vyhlásený zvýšený, tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Pod touto hranicou a v Západných Tatrách i Veľkej a Malej Fatre platí mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Silný vietor previal nový sneh na záveterné svahy všetkých orientácií. Vytvorili sa tu nebezpečné snehové dosky, vankúše a na hrebeňoch preveje. Tieto nebezpečné snehové útvary je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," konkretizoval Buliak. Vyskytnúť sa môžu aj malé a stredne veľké spontánne lavíny.

Najviac snehu sa nachádza na východných stranách pohorí. "V miestach, kde prechádzal sneh z dažďa do sneženia, sa v profile nachádza veľmi nestabilná vrstva krúpkov, ktorá znižuje súdržnosť snehovej pokrývky," upozornil Buliak.

Ráno bolo na horách zamračené počasie so silným vetrom severných až severozápadných smerov. Od skorého rána začalo silno snežiť, v najvyšších polohách pripadlo do 20 centimetrov nového suchého prachového snehu. Teplota sa pohybovala od mínus 14 na vrcholoch hôr po mínus tri stupne Celzia na podhorí.

Na východnom Slovensku ostalo bez elektriny viac ako 28.000 odberných miest



Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) zaznamenala v pondelok predpoludním v súvislosti s počasím výpadky v distribúcii elektriny vo viacerých lokalitách Prešovského a Košického kraja. Vplyvom silného vetra, tvorby snehových jazykov a sneženia o 11:00 evidovali viac ako 28 000 odberných miest s prerušenou distribúciou elektriny následkom 75 poruchových udalostí.

Ako pre TASR uviedla Andrea Forbergerová z VSD, príčinami výpadkov distribúcie elektriny sú najmä spadnuté stromy na distribučnom vedení, poškodené izolátory a potrhané vodiče.

„Konkrétne ide o lokality Kysak, Trebejov, Veľká Lodina, Rozhanovce, Beniakovce, Parchovany, Dvorianky, Trebišov, Humenné, Hažín nad Cirochou, Kamenica nad Cirochou, Modrá nad Cirochou, Belá nad Cirochou, Dlhé nad Cirochou, Snina, Komárov, Kurima, Kučín, Ďurďoš, Medzianky a Krompachy," priblížila Forbergerová s tým, že zamestnanci od skorých ranných hodín intenzívne pracujú na odstránení následkov počasia.

Na snímke snehová nádielka v parku v Poprade 25. januára 2021.
Foto: TASR – Kristína Mayerová


Na juhovýchodnom okraji SR platia výstrahy pred povodňami



V juhovýchodnom cípe Slovenska do 18:00 platia výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. V dolnej časti Bodrogu v oblasti Trebišov-Roňava ide o výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa.

Pre oblasť Trebišova mimo Roňavy vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa, v okresoch Sobrance a Michalovce platí najnižšia výstraha, v Michalovskom okrese pretrváva riziko do utorka 26. januára do 10:00.

„Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a dážď na našom území a aj na území západnej Ukrajiny budú na tokoch naďalej pretrvávať vodné stavy na úrovni stupňov povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný," informujú hydrológovia.


Hrádzu na rieke Laborec sa podarilo sanovať



Hrádzu na rieke Laborec pri obci Vojany v okrese Michalovce, ktorej poškodenie v pondelok ráno spôsobilo zaplavenie nezastavaného okolia, sa podarilo sanovať. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Ako uviedol, po tom, čo zhotoviteľ stavby plynovodu hrádzu sanoval, vodohospodári žiaden ďalší priesak vody v okolí nepozorujú. „Zároveň sa na poškodené miesto navážajú tzv. big bagy, ktoré zabezpečia stabilitu hrádze," doplnil. Vodohospodári majú byť tiež pripravení v nevyhnutnom prípade operatívne pristúpiť k otvoreniu poldra Beša, aby sa hroziaca prívalová vlna odvrátila od zastavanej časti.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou zasadal aj okresný krízový štáb, vo veci sa angažuje aj ministerstvo životného prostredia. Ako uviedlo na sociálnej sieti, v prípade zhoršenia aktuálneho stavu je pripravené koordinovať postup prác.

Hrádzu cez rieku Laborec pri obci Vojany mal v pondelok ráno narušiť zhotoviteľ stavby plynovodu.

Na snímke sanačné práce na hrádzi 25. januára 2021.
Foto: TASR – Roman Hanc


Na cestu medzi Kysakom a Veľkou Lodinou popadali stovky stromov



Cestu medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie v dôsledku pondelkového nepriaznivého počasia zahatali stovky popadaných stromov. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa KSK Anna Terezková, cez dočasné premostenie cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou sa už dá dostať. Obchádzková trasa v blízkosti Hornádu cez osadu Sopotnica je naďalej neprejazdná.

Ako na pondelkovom brífingu uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, Správa ciest KSK v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom intenzívne pracuje na odstránení stromov.

„Časovo to odhadli na dva až tri dni, verím, že to bude skôr a v priebehu zajtrajška bude táto cesta prejazdná a obyvatelia Malej Lodiny a Veľkej Lodiny sa po nej dostanú do Košíc a nebudú musieť využívať účelovú lesnú komunikáciu okolo vodnej nádrže Ružín,“ povedal. Dočasne sa do uvedených dvoch obcí z Kysaku nedalo dostať.

Na východe SR naďalej komplikuje dopravu sneh



Husté sneženie naďalej komplikuje situáciu na cestách vo východnej polovici Slovenska. Slovenská správa ciest na svojom portáli zjazdnost.sk uvádza, že pre silné sneženie je obmedzená dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Široké, Fričovce, Záborské, Korytné a Dargov.

Stellacentrum informuje, že v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený prvý situačný stupeň (zmenený režim údržby) na cestách druhej a tretej triedy. „Obmedzená dohľadnosť pre silné sneženie je takisto v lokalitách Šibeník, Jablonov, Poprad, Svinia, Bertotovce, Švábovská Stráň, Milhosť, Budimír, Sedlo Besník, Iliašovce, Pastierske, Spišský Hrhov, Batizovce, Petrovany a Štrba," dodáva Stellacentrum.

Zelená vlna RTVS potvrdzuje zlú dopravnú situáciu aj prípadom z Kokošoviec v okrese Prešov. „Za obcou v smere na Zlatú Baňu vyťahujú zapadnutý autobus, úsek je neprejazdný," spresňuje Zelená vlna na Twitteri.

Ťažký sneh zalomil v Humennom tenisovú halu



Výdatné snehové zrážky spôsobili v pondelok zalomenie pretlakovej nafukovacej tenisovej haly v Humennom. Škody by nemali byť väčšieho rozsahu, informovala samospráva na svojej internetovej stránke.

Podľa slov povereného riaditeľa Správy rekreačných a športových zariadení (SRaŠZ) mesta Humenné Petra Ždiňaka mohol byť dôvodom poškodenia haly výpadok elektrického prúdu, čím sa hala istý čas nenafukovala. „Nemyslím si, že by vznikli škody. Rátame však s prasknutými svetlami, ktoré sú umiestnené vo vnútri," uviedol.

Ako informovala Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu, zamestnanci SRaŠZ od rána polievali halu vodou, aby ťažký kašovitý sneh roztopili a následne vodu odčerpali. „Je potrebné dať halu do pôvodného stavu, aby ju mráz nepoškodil," priblížila s tým, že halu opäť dvihnú hneď, ako sa podarí odstrániť z nej všetok sneh a odčerpať vodu.

Situácia na cestách PSK je náročná, na niekoľkých úsekoch sú obmedzenia



Aktuálna situácia na cestách Prešovského samosprávneho kraja je náročná, na niektorých úsekoch sú obmedzenia. Pre TASR to potvrdila Ľudmila Čarná z úseku riaditeľa, oddelenia právneho, kontroly a komunikácie Správy a údržby ciest (SÚC) PSK.

„Na niektorých úsekoch sa vyskytujú obmedzenia cestnej premávky, ktoré spôsobuje nový alebo utlačený sneh a popadané konáre. Na väčšine územia ciest PSK prevažne sneží, miestami je silné sneženie s obmedzenou viditeľnosťou a čerstvým, prípadne kašovitým, snehom od dvoch do desiatich centimetrov,“ opísala Čarná.

Ako ďalej priblížila, najnáročnejšia je situácia na horských priechodoch a úsekoch ciest, v blízkosti ktorých sa nachádzajú stromy. V dôsledku sneženia a ťažkého mokrého snehu dochádza k poškodzovaniu konárov a padaniu stromov na cesty. Od 16.00 h je vyhlásený prvý kalamitný stupeň na ceste III/ 3635 Malá Domaša – Detrík. Tento úsek je uzavretý pre popadané stromy.

Aktuálne obmedzenia dopravy sú podľa Čarnej na cestách č. III/3463 Brežany, č. III/ 3423 Križovany – Hrabkov, na ceste č. II/546 v úsekoch Vydumanec – Rokycany, v úseku na ceste č. II/546 Klenov – Žipov a na ceste č. I/21 Chmeľov. „Za pomoci Hasičského a záchranného zboru a spoluprácou so SÚC PSK sa tieto obmedzenia v zjazdnosti priebežne odstraňujú,“ uviedla Čarná.

Podľa jej slov najpostihnutejšie úseky ciest sú na ceste č. I/18 Branisko, kde napadol čerstvý sneh do 15 centimetrov, a v obciach Hermanovce na ceste č. III/3177, Žipov č. II/546 a v Župčanoch č. I/18, kde pribudol sneh do desiatich centimetrov.

SÚC PSK odporúča vodičom zvýšiť pozornosť na cestách pri prejazdoch horskými priechodmi a úsekmi s vyšším stúpaním a klesaním z dôvodu čerstvého a kašovitého snehu na vozovkách. Zároveň SÚC PSK žiada vodičov o zvýšenú pozornosť aj na úsekoch, kde dochádza vplyvom ťažkého mokrého snehu k nebezpečenstvu padania konárov zo stromov v tesnej blízkosti ciest.