Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

SIŽP chce zmenu legislatívy pre pilotov prelietavajúcich nad TANAP-om

Na archívnej snímke pohľad na Slavkovský štít (2 452 metrov nad morom) vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Priestor nad územím najväčšieho slovenského národného parku je definovaný ako priestor s faunou citlivou na hluk z letovej prevádzky.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) chce zmenu legislatívy, ktorá by určila jasné pravidlá pre pilotov prelietavajúcich nad Tatranským národným parkom (TANAP). Informovala o tom na sociálnej sieti. Prelety vyhliadkových vrtuľníkov podľa inšpekcie rušia lesnú zver a môžu byť aj spúšťačom nebezpečných lavín.

SIŽP tvrdí, že zákony sú na pilotov aktuálne prikrátke. V októbri predložilo ministerstvo dopravy novelu zákona o civilnom letectve. Inšpekcia vzniesla zásadnú pripomienku. Do legislatívy chceli zapracovať povinnosť Dopravného úradu poskytovať informácie, ktoré by viedli k objasňovaniu podnetov súvisiacich s nízkymi preletmi lietadiel v chránených územiach. Pripomienku však podľa nej rezort neakceptoval.

"Inšpekcia z tohto dôvodu nevie a nemôže efektívne vymáhať právo. V našom úsilí však nepoľavujeme a budeme sa aj ďalej dožadovať zmeny," skonštatovala.

Ochranári opäť upozornili na prelety vyhliadkových vrtuľníkov nad územím TANAP-u. Zaoberá sa nimi aj polícia. Priestor nad územím najväčšieho slovenského národného parku je definovaný ako priestor s faunou citlivou na hluk z letovej prevádzky. Pre tieto vzácne územia je preto stanovená dvojnásobná minimálna výška letu. Správa TANAP-u poukazuje na problém už päť rokov, doposiaľ však za porušovanie pravidiel nebol podľa ochranárov nikto sankcionovaný.