Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Inšpekcia: Dopravné nehody spôsobili 40 únikov pohonných látok do vôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Rozsah znečistenia odborne posudzuje hydrogeológ.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Dopravné nehody spôsobili v tomto roku 40 únikov pohonných látok do povrchových či podzemných vôd. Najvyššiu právoplatne uloženú pokutu za mimoriadne zhoršenie vôd uložili inšpektori vo výške 1000 eur. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Tamara Lesná.

Mimoriadne zhoršenie kvality vody rieši odbor inšpekcie ochrany vôd SIŽP, ktorý má na to zriadenú 24-hodinovú pohotovostnú linku. Pri nehode, pri ktorej došlo k zhoršeniu vody, je v prvom rade najdôležitejšie zabrániť ďalšiemu úniku pohonných látok upchatím poškodenej nádrže a prečerpaním jej zvyšného obsahu, približuje Lesná. Následne sa na uniknuté pohonné látky aplikujú sorbenty a biodegradačné prostriedky.

"Pri ich úniku do pôdy sa vykonáva aj sanácia kontaminovanej pôdy, teda jej odkopanie a navezenie čistej, nekontaminovanej pôdy," hovorí Lesná. Dopĺňa, že rozsah znečistenia odborne posudzuje hydrogeológ. V prípade úniku do vodného toku sa používajú aj biodegradačné prostriedky, sorpčné hady, rohože a sorbenty.