Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

SIŽP: Správa TANAP-u pri ťažbe dreva v Kôprovej doline nepochybila

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Aktivisti ochranárov obvinili z porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny v súvislosti s ťažbou drevnej hmoty na lesnom celku Podbanské.

Vysoké Tatry 22. mája (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) nepochybila pri ťažbe dreva v Kôprovej doline, na ktorú ešte vo februári podala občianska iniciatíva My sme les podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP). Pre TASR to potvrdila SIŽP.

Aktivisti ochranárov obvinili z porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny v súvislosti s ťažbou drevnej hmoty na lesnom celku Podbanské. "Týmito neoverenými tvrdeniami a následne aj vyhlásením pre médiá iniciatíva My sme les zavádzala verejnosť. Ako ukázali výsledky štátneho dozoru, Správa TANAP-u nepochybila. Tvrdenia My sme les boli teda nepravdivé a podnet neopodstatnený," uviedla Správa TANAP-u.

SIŽP v súvislosti s podnetom poukazujúcim na porušovanie podmienok druhovej ochrany pri ťažbe dreva v lesnom poraste v Kôprovej doline vykonala štátny dozor. Inšpektorát životného prostredia (IŽP) Žilina podľa SIŽP nezistil konanie obhospodarovateľa lesa v rozpore s ustanoveniami zákona o ochrane krajiny a prírody. "Zároveň nebolo preukázané také konanie, ktoré by bolo v rozpore s podmienkami druhovej ochrany. IŽP Žilina vychádzal z odborného stanoviska, ktoré si s týmto cieľom nechal spracovať miestne príslušnou odbornou organizáciou ochrany prírody," dodala SIŽP.

Iniciatíva tvrdila, že ťažba mala prebiehať v chránenom vtáčom území, na území európskeho významu, aj v biosférickej rezervácii. Vyťažené mali byť podľa aktivistov prevažne stojace suché smreky, z ktorých už vyletel lykožrút, a teda nepredstavovali žiadne riziko z hľadiska premnoženia podkôrneho hmyzu.