Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SIŽP: Slovensko nedokázalo odstrániť následky minulého režimu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fabriky boli podľa riaditeľa SIŽP Jána Jenča často budované bez posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Komunistický režim devastoval životné prostredie. Slovensko nedokázalo po 33 rokoch odstrániť jeho následky. Na sociálnej sieti na to pri príležitosti 17. novembra a výročia Nežnej revolúcie poukázala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

Minulý režim po sebe zanechal stovky environmentálnych záťaží, znečistených riek či energeticky náročnú výrobu. Fabriky boli podľa riaditeľa SIŽP Jána Jenča často budované bez posudzovania vplyvov na životné prostredie. "Došlo k násilnej kolektivizácii kultúrnej krajiny, ktorá sa nepriaznivo podpísala na stave bežných druhov," povedal Jenčo. Zároveň poznamenal, že v chránených územiach sa v tom čase chránili stromy, a nie prírodné procesy.

Najznámejšími príkladmi environmentálnej záťaže z minulosti sú podľa SIŽP napríklad skládka toxického odpadu po chemických závodoch v Bratislave, Chemko Strážske, skládka priemyselného odpadu v Dolnom Kubíne, viaceré odkaliská či základne po bývalej sovietskej armáde.

"Sedemnásty november nech je ponaučením, aby sme si našu budúcnosť nenechali ukradnúť ľuďmi, ktorým ide iba o moc a vlastný blahobyt. Vidíme, že aj po troch desaťročiach máme pred sebou ešte ďalekú cestu, aby sme sa mohli priblížiť krajinám, ktoré najviac dbajú o životné prostredie," skonštatovala inšpekcia.