Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Inšpekcia stále prešetruje let vrtuľníka nad Slovenským krasom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vrtuľník prelietaval v Slovenskom krase nad územím, kde platí tretí stupeň ochrany.

Bratislava 7. júna (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) od marca stále prešetruje let vrtuľníka nad Národným parkom Slovenský kras. Dôvodom je aj to, že dostala ďalší podnet na let vrtuľníka nad Tatranským národným parkom (TANAP), ktorý patrí rovnakému prevádzkovateľovi. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Vrtuľník prelietaval v Slovenskom krase nad územím, kde platí tretí stupeň ochrany. Vedúci úseku strážnej služby Správy Národného parku Slovenský kras Juraj Popovics vtedy pre TASR potvrdil, že išlo o vojenský vrtuľník značky Black Hawk. "SIŽP bol dňa 10. mája doručený podnet aj od štátnej ochrany prírody, Správy TANAP-u na prešetrenie nízkeho letu iného vrtuľníka nad maloplošnými chránenými územiami TANAP-u, patriaceho rovnakému prevádzkovateľovi so sídlom na území SR ako v prípade vrtuľníka nad Slovenským krasom," priblížila Lesná.

Inšpekcia deklaruje, že pre spoľahlivé prešetrenie letov preverí prípad v súčinnosti s Dopravným úradom, ktorý je dotknutým orgánom.

V marci nad územím Národného parku Slovenský kras prelietaval vrtuľník bez povolenia. Ochranári preto podali podnet na prešetrenie SIŽP v Košiciach. Na lietanie vrtuľníkom ponad národný park sa podľa zákona o ochrane prírody a krajiny vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody. SIŽP môže v tomto prípade uložiť pokutu do výšky 9958,17 eura a prepadnutie veci právnickej osobe, ktorá sa dopustí protiprávneho konania.