Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Obciam za nedostatočne zabezpečený odpad proti medveďom udelili pokuty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Pokuty sa pohybujú vo výške od 1200 do 3500 eur.

Bratislava 24. mája (TASR) - Štyri obce, Národný endokrinologický ústav a reštaurácia dostali pokutu za to, že nedostatočne zabezpečili svoj odpad pred prístupom medveďa hnedého. Pokuty sa pohybujú vo výške od 1200 do 3500 eur. V prípade mesta Vysoké Tatry zistili inšpektori mnohonásobné porušenie zabezpečenia odpadu a momentálne prebieha správne konanie o uložení pokuty. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Tamara Lesná.

Inšpektori uložili za porušenie zákona o odpadoch reštaurácii v obci Ľubochňa pokutu 1200 eur, Národnému endokrinologickému ústavu v Ľubochni udelili 1500 eur. Ďalšou pokutovanou obcou je Špania dolina, ktorá dostala 1500 eur. Pokuty SIŽP udelila aj obciam Jarabá (1500 eur), Bystrá (2500 eur) a Mýto pod Ďumbierom (3500 eur). V týchto prípadoch ešte rozhodnutie o pokute nie právoplatné, podotkla Lesná.

Nedostatočne zabezpečili odpad pred medveďom aj obce Štôla, Nová Lesná a Štrba. "Voči týmto obciam vedie SIŽP v týchto dňoch správne konanie o pokute," hovorí Lesná.

Inšpekcia v rámci minuloročnej kontroly vo Vysokých Tatrách preverila 90 kontajnerových stojísk. Deklaruje, že v tomto roku bude v kontrolách v meste pokračovať ďalej.

Minulý rok SIŽP v spolupráci so zásahovým tímom Medveď Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR skontrolovala 284 kontajnerových stojísk. Zisťovala zabezpečenie odpadu pred prístupom medveďa. SIŽP pripravuje so zásahovým tímom aj ďalšie kontroly. Zároveň v spolupráci s ochranármi rieši podnety na prikrmovanie medveďov a inej poľovnej zveri pečivom, ovocím a zeleninou z obchodných reťazcov. "Vinníka takéhoto nelegálneho konania je však náročné vypátrať, a preto sú pracovníci ŠOP SR a SIŽP v pohotovosti a operatívne privolávaní na miesto činu," uviedla Lesná.

Pripomína, že v januári nadobudla účinnosť nová vyhláška MŽP SR k zákonu o odpadoch. Zaviedli sa ňou účinnejšie možnosti zabezpečenia odpadu pred medveďmi. Zároveň sa rozšírilo územie, na ktoré sa táto povinnosť vzťahuje. Počet lokalít s výskytom medveďa hnedého podľa novej právnej úpravy narástol zo 151 na 360, skonštatovala Lesná.